Gezocht: consortium om voedselomgeving(en) in kaart te brengen
Sterk voedselbeleid
De Vlaamse Regering wil een sterk en geïntegreerd voedselbeleid ontwikkelen. Centraal in het beleid staat gezond, duurzaam, voldoende en veilig voedsel aan een correcte prijs voor iedere schakel van de voedingsketen. Door voedselomgevingen in kaart te brengen, krijgen we cijfergegevens die het beleid verder kunnen sturen en de voedseleconomie meer handvaten kunnen geven.
Citizen Science Food
Deze opdracht zoekt trekkers voor een citizen science onderzoeksproject dat focust op het thema voedsel. Citizen science betrekt burgers actief bij het verzamelen van informatie, in dit geval over het gedrag van huishoudens en het creëren van een gezondere voedselomgeving. Het geeft ook inzicht in de prioriteiten van burgers: waar liggen ze van wakker? Waar willen ze zich voor engageren? Door voedselomgevingen in kaart te brengen, brengen we de Vlaamse voedselstrategie tot bij de consument.
Voor wie?
We zoeken een consortium dat bestaat uit:
- De opdrachtnemer: een onderzoeksinstelling of expertisecentrum
- Als één van beide indient, moet de ander als partner betrokken worden. Dit betekent: Als een onderzoeksinstelling indient, dan moet een expertisecentrum betrokken worden, al dan niet als deel van het consortium. En omgekeerd. Het is dus steeds een samenwerking tussen een onderzoeksinstelling en een expertisecentrum.
- Een mediapartner (verplicht) die ervoor zorgt dat het consortium de beoogde doelgroep bereikt
- Optioneel: burgerorganisaties, ketenpartners, intermediairen (bv. scholenkoepels), bedrijvennetwerk, ...
Hoe ga je te werk?
De voedselstrategie werd gelanceerd op 29 november. De strategische doelstellingen en werkpaden zijn gekend. Het consortium kan zich hierop baseren om het project en de mogelijke onderzoeksvragen verder vorm te geven.
Binnen de opdracht heeft het consortium de vrijheid om methodieken te kiezen die aangepast zijn aan de specifieke onderzoeksvraag. Deze methodiek moet ervoor zorgen dat burgers het onderzoekstraject mee doorlopen. De opgeleverde data en resultaten moeten daarnaast een meerwaarde betekenen voor zoveel mogelijk schakels uit de quadruple helix, in het bijzonder de bedrijven uit de voedingsindustrie.
Interesse?
Je kan je kandidaat stellen tot 10 januari. Schrijf je in voor de online infosessie op 6 december om 13.30u.