GEZOCHT: Ontwikkel en organiseer korte opleidingen rond duurzaamheid voor kmo’s

Publicatiedatum

VLAIO zoekt dienstverleners die korte opleidingen willen ontwikkelen en organiseren om duurzaamheid bij kmo’s te bevorderen. De opleidingen moeten inzetten op sectorale duurzaamheidscompetenties, duurzaamheidsrapportage voor kmo’s (nieuw!), herstel en levensduurverlenging of energietransitie. Interesse? Dien dan voor 25 september jouw kandidatuur in.

Wat?

VLAIO wil korte opleidingen rond duurzaamheid ontwikkelen en organiseren die inzetten op sectorale duurzaamheidscompetenties, duurzaamheidsrapportage voor kmo’s, herstel en levensduurverlenging of energietransitie. De doelgroep van de ontwikkelde opleidingstrajecten zijn (aspirant-)ondernemers en kmo-medewerkers.

Voor wie?

De overheidsopdracht is gericht naar private opleidingsverstrekkers, beroepsfederaties, consultancybedrijven, erkende ondernemerscentra (Syntra vzw's) en het hoger onderwijs.

Inhoudelijke vereisten

De opleidingen dienen

  1. aan te sluiten op de noden van de bedrijfswereld;
  2. praktijkgericht en interactief te zijn;
  3. hybride leermethodieken en transversale competenties te integreren;
  4. zich voldoende te onderscheiden van het aanbod dat al beschikbaar is in het opleidingslandschap.

Inhoudelijke thema’s

De opleidingen moeten inzetten op één van volgende thema’s: 

  • 1

    De opleidingsverstrekkers ontwikkelen en organiseren opleidingen om duurzaamheidscompetenties te integreren in een specifieke bedrijfssector, zoals transport en logistiek, (maak)industrie, groensector, zorg, etc.

    Voor het vastleggen van de leerdoelstellingen en -inhouden vormen sectorale of beroepstechnische publicaties het uitgangspunt. Denk bijvoorbeeld aan green skills (DWSE), bijkomende capaciteit bouwsector (VEKA), specifieke green deals, etc.

  • 2

    Deze opleidingen zullen kmo’s op weg helpen met het meten en rapporteren van hun data binnen algemene en/of specifieke duurzaamheidsthema’s.

    Consumenten, investeerders, financiële instellingen, etc. vragen steeds vaker naar de duurzaamheidsinitiatieven te nemen van zowel kleine, als grote ondernemingen. Duurzaamheidsrapportage wordt zo belangrijker. Meer weten over het belang van duurzaamheidsverslag?

  • 3

    De focus in deze opleidingen zal liggen op herstel en levensduurverlenging van producten. Uit de EU-barometer van 2020 blijkt namelijk dat 77% van de consumenten producten liefst laten herstellen, maar dit niet doen omdat herstellingen te duur of ontoegankelijk zijn. Herstel en levensduurverlenging worden daarom meer en meer aangemoedigd onder andere via:

    • een verlenging van de wettelijke garantieperiode
    • een uitbreiding van het recht op herstel
    • een verbod op het technisch/contractueel hinderen van herstellingen
    • een uitbreiding van de informatievereisten naar betrouwbaarheid en herstelbaarheid van bepaalde producten
  • 4

    Opleidingsverstrekkers focussen op technische kennis en toepassing en/of het potentieel van duurzame productie, opslag, uitwisseling, verdeling en/of verbruik van (hernieuwbare) energie.

    Belangrijke kaders zijn de economische potentieelstudie vergroening van de warmtevraag van de niet-ETS industrie in Vlaanderen (Technopolis/VITO), het Vlaams Energie-en KlimaatPlan (VEKP) en het kader van FLUX 50.

    Concreet heeft dit betrekking op:

    • de warmtetechnologieën vermeld in de potentieelstudie (uitgezonderd industriële warmtepompen);
    • de innovatorzones en focusgroepen van FLUX 50;
    • de maatregelen voor de ESR sectoren vermeld in het VEKP.

Financiering 

De financiering vanuit VLAIO bedraagt maximaal € 40.000 (exclusief btw) per onderwerp. Elke dienstverlener kan maximaal drie onderwerpen indienen. Een dienstverlener kan in totaal dus maximaal € 120.000 ontvangen van VLAIO. 

Het totaal beschikbaar budget voor deze opdracht is € 520.000 (exclusief btw). De budgetverdeling per thema bedraagt:

  • Sectorale duurzaamheidscompetenties: € 160.000  
  • Duurzaamheidsrapportage voor kmo’s (CSRD-richtlijn): € 160.000 
  • Herstel producten en levensduurverlenging: € 80.000 
  • Energietransitie: € 120.000

Randvoorwaarden 

Er zijn enkele randvoorwaarden voor deze opdracht:

  • De opleiding moet minstens tweemaal plaatsvinden gedurende de looptijd van de overeenkomst.
  • De inspanningsfinanciering (maximaal 50% van het gevraagde budget) wordt uitbetaald na oplevering en goedkeuring van het ontwikkelde cursusmateriaal.
  • De outputfinanciering (minimaal 50% van het gevraagde budget) wordt outputgericht uitbetaald in verhouding tot het effectief behaalde bereik. 
 

Interesse?

Ben je geïnteresseerd? Dien jouw kandidatuur dan in voor 25 september 12 uur en draag bij tot een duurzame, koolstofarme economie! Het bestek en alle andere benodigde documenten kan je terugvinden op e-procurement.

Heb je vragen? Contacteer dan mieke.gabriels@vlaio.be

 

Delen: