Grenzeloos samenwerken, hoe doe je dat? 5 tips

Publicatiedatum
In tegenstelling tot een deel van de Britten kiezen Vlamingen steeds vaker om samen te werken met andere Europeanen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe ‘anders’ is samenwerken over de grens? Met welke gevoeligheden moet je rekening houden?
Europa kaart

VLAIO bedrijfsadviseur Yves Ozog werkt voor CrossRoads2, een project dat Vlaamse en Nederlandse kmo’s ondersteunt in hun grensoverschrijdende ambities. Informatie en inspirerende voorbeelden lees je op CrossRoads2. Yves komt dagelijks in contact met Nederlandse ondernemers. Hij geeft ons wat tips een grenzeloze samenwerking vlot te doen slagen:
 

Stap 1: Breng het ondernemingsveld over de grens in kaart

Steek je de grens over om een partner te zoeken om voet aan wal te krijgen in de lokale markt? Dan is het cruciaal om de juiste partner te vinden, en niet zomaar met de eerste de beste in zee te gaan. 

Waar vind je de juiste partner(s)? Start met jouw ondernemingsveld in kaart te brengen. Zo ontdek je welke bedrijven, overheden en kennisinstellingen interessant voor jou zijn. Klop zeker ook aan bij sectorspecifieke organisaties zoals clusters, handelsorganisaties of gemende kamers van koophandel. Neem je tijd om relaties op te bouwen met verschillende partijen.

Specifiek voor Nederland spelen de ROM’s een belangrijke rol. Deze Regionale OntwikkelingsMaatschappijen investeren in snelgroeiende en innovatieve, regionale bedrijven en hebben een uitstekend netwerk. 
 

Yves Ozog

Heb je een interessante partner gevonden? Tijdens een 'snuffelperiode' van kleinschalige projectjes, leer je elkaar kennen, bouw je vertrouwen op en loop je geen grote risico’s. Het is riskant al meteen een groot samenwerkingsproject op te zetten.

Yves Ozog
VLAIO bedrijfsadviseur

Tip 2: Verken je partners tijdens een ‘snuffelperiode’

Heb je een interessante partner gevonden? Doe eerst wat korte en financieel kleinere projecten samen. Het is riskant al meteen een groot samenwerkingsproject op te zetten. Tijdens een 'snuffelperiode' van kleinschalige projectjes, leer je elkaar kennen, bouw je vertrouwen op en loop je geen grote risico’s. 

Indien je met een Nederlander wil samenwerken, kunnen subsidies als CrossRoads2 of Eurostars helpen om de ‘snuffelperiode’ te verkorten door de financiële risico’s te verlagen. Deze steunmaatregelen vormen vaak de start van een intense samenwerking. 

Tip 3: Bereid je voor op de cultuurverschillen

Cultuurverschillen kom je vanzelf tegen als je over de grens onderneemt. Je kan je hier wel op voorbereiden zodat je weet wat je kan verwachten: Welke ondernemingsmentaliteit is typerend in dit land? Hoe is de communicatiestijl? Welke culturele gevoeligheden zijn aanwezig? Een goede voorbereiding kan je heel wat frustraties en misverstanden besparen. 

Bij onze Noorderburen is bijvoorbeeld de stijl van onderhandelen en vergaderen heel verschillend. Het cliché wordt bevestigd: ze zijn recht voor de raap. Bij een Nederlandse partner weet je meteen wat ervan te verwachten en wat niet. Vlamingen zijn dan weer vaak te beleefd en ingetogen in een overleg.

team dat video meeting heeft

Tip 4: Hou rekening met een verschillend wetgevend karakter 

Als je tot een overeenkomst komt, laat het dan langs beide kanten van de grens zeker nalezen door een jurist. Verantwoordelijkheden en afspraken rond verkoopsvoorwaarden of tewerkstelling zijn vaak anders georganiseerd. Zelfs de Europese regels rond subsidies voor innovatie kunnen per land een andere impact hebben.  

Een belangrijk voorbeeld van een verschil in regeling tussen Vlaanderen en Nederland is het contractenrecht. Van zodra je in Vlaanderen een koopovereenkomst sluit, gaat de eigendom en het risico al over van eigenaar. Er is bijgevolg geen levering vereist. In Nederland zullen de eigendom en het risico bij de verkoper blijven zolang de zaak niet geleverd is. 

Cultuurverschillen kom je vanzelf tegen als je over de grens onderneemt. Je kan je hier wel op voorbereiden zodat je weet wat je kan verwachten: Welke ondernemingsmentaliteit is typerend in dit land? 

Yves Ozog
Yves Ozog
VLAIO bedrijfsadviseur

Tip 5: Zoek steun en begeleiding

In Vlaanderen staat heel wat (gratis) steun en begeleiding tot jouw beschikking. Maak er dus zeker gebruik van! Denk je aan exporteren in het buitenland? Ga dan zeker eens langs bij de mensen van Flanders Investment and Trade

VLAIO ondersteunt jouw internationale ambities via allerlei horizontale en thematische netwerken. Specifiek voor Nederlandse samenwerking is er uiteraard het CrossRoads2 project.

Enterprise Europe Netwerk Vlaanderen maakt ook deel uit van onze werking. Dit netwerk is een initiatief van de Europese Commissie met als doel kmo’s samen te brengen om transnationale innovatieprojecten op te starten. 

 

Tips voor ondernemers

Met onze tips willen we jou als ondernemer inspireren en informeren. Je vindt alle VLAIO tips verzameld op www.vlaio.be/VLAIOtips.

Abonneer je hier op onze VLAIO nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken de nieuwste tips rechtstreeks je mailbox.

 

Delen: