Handelshuurlening tot € 35.000 voor ondernemers in problemen door coronamaatregelen

Publicatiedatum
De Vlaamse Regering voorziet een handelshuurlening voor ondernemingen die door de coronamaatregelen moeilijkheden ondervinden om hun handelshuur te betalen. Concreet zal de Vlaamse overheid 2 maanden huur voorschieten, op voorwaarde dat de verhuurder ook 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt. Het maximumbedrag voor de lening wordt opgetrokken tot € 35.000.
straat in een Vlaamse gemeente

Voor ondernemers die verplicht moesten sluiten

Door de federale coronamaatregelen moe(s)ten heel wat ondernemingen hun zaak tijdelijk verplicht sluiten. De kosten voor de huur van hun zaak lopen voor velen wel verder op en intussen zijn de inkomsten teruggelopen. Om deze ondernemers te ondersteunen, voorziet Vlaams minister van Economie Hilde Crevits een handelshuurlening.

Vlaamse overheid schiet 2 huurperiodes voor

Concreet zal de Vlaamse overheid maximaal 2 huurperiodes voorschieten, op voorwaarde dat de verhuurder 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt. Voor de verhuurder is deze vrijwillige overeenkomst met de ondernemer een interessante optie: bij kwijtschelding van 2 maanden huur krijgt de verhuurder de zekerheid dat de volgende 2 maanden het huurgeld betaald wordt.

Maximaal € 35.000 per lening

De handelshuurleningen worden aan de huurder toegekend door PMV/z-leningen in naam en voor rekening van het Vlaamse Gewest. De uitbetaling gebeurt rechtstreeks aan de verhuurder, terwijl de huurder de lening aangaat. Het maximumbedrag voor de lening wordt opgetrokken tot € 35.000. De terugbetaling van kapitaal en intrest begint pas na 6 maanden te lopen en moet 24 maanden na toekenning van de lening terugbetaald worden. Er is een rente van 2%.

Aanvragen nog niet mogelijk

VLAIO zal optreden als eerste aanspreekpunt bij vragen voor deze maatregel. Het aanvraagsysteem en de modelovereenkomst worden momenteel nog verder uitgewerkt door VLAIO en PMV. Aanvragen is dus niet niet mogelijk.

Alle info over deze maatregel vind je op www.vlaio.be/handelshuurlening.

Delen: