Hasseltse Health Campus krijgt er innovatief MOVE lab bij.

Publicatiedatum

De Limburgse Health Campus krijgt verder vorm. in 2026 verrijst een gloednieuw biomedisch onderzoekscomplex op de campus in Diepenbeek. Ook het voor Europa unieke hoogtechnologische MOVE lab voor bewegingsanalyse en revalidatie krijgt een plaats op de Health Campus. Hieraan hangt een prijskaartje van 13,6 miljoen Euro, waaraan zowel Europa via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) als de Vlaamse overheid bijdragen.

©UHasselt

Health Campus Limburg DC

De Vlaamse levensverwachting blijft stijgen. Lag de gemiddelde levensverwachting in het jaar 2000 nog op 77,8 jaar, dan was dat in 2022 al 82,6 jaar. Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee, zeker om personen zo gezond mogelijk ouder te laten worden. Meer onderzoek binnen de gezondheidszorg is dan ook nodig. UHasselt werkt daarom samen met POM Limburg aan Health Campus Limburg DC in Diepenbeek, een plek waar alle innovatie binnen de zorg en life sciences plaats krijgt.

©UHasselt

Met het economisch actieplan SALKturbo legt de Provincie Limburg haar ambitie vast om van Limburg een toonaangevend zorglabo te maken. Health Campus Limburg DC vormt daarvan de spil. De ontwikkeling van het indrukwekkende poortgebouw, dat fungeert als open innovatiecentrum voor de zorg, zit nu in een stroomversnelling en is de eerstesteenlegging  gepland voor 2024. Ook in het najaar van 2023 staat nog heel wat te gebeuren.  Zo opent gebouw 3 van BioVille – een project van LRM, UHasselt en POM Limburg- de deuren. Maar ook het Health Businessdistrict op de campus bevindt zich in een onderzoeksfase. Op termijn vormen deze vele initiatieven één geheel binnen de realisatie van een Limburgs ecosysteem rond zorg en health.

Vlaanderen investeert als regio meer dan 3,6% van het BBP in onderzoek & ontwikkeling en daarmee behoren we tot de absolute wereldtop. Het zijn projecten als deze BIOMED VISION en MOVE Lab die onze steun en investeringen meer dan verdienen. We moeten hier als Vlaamse Regering blijven in ondersteunen, zowel door onze jongeren warm te maken voor onderzoek en innovatie, als door te investeren in onze hogescholen, universiteiten en kenniscentra; maar ook door onze kmo’s en bedrijven te stimuleren in die innovatie.

Jo Brouns
Vlaams minister

Biomedisch onderzoekscomplex: BIOMED VISION

Het bestaande onderzoeksinstituut BIOMED op campus Diepenbeek wordt tegen 2026 uitgebreid met een volledig nieuw 3100m² groot biomedisch onderzoekscomplex. Gespecialiseerde technologische platformen in zowel biotechnologisch als medisch onderzoek vinden hier onderdak. De focus ligt op biomedische beeldvorming, cellulaire analyse en datawetenschappen, zowel binnen preventieve geneeskunde als digital health. 

Deze platformen versterken niet alleen het (bio)medische onderzoek aan UHasselt, maar zullen ook een boost geven aan heel wat bedrijven op de Health Campus die van al deze nieuwe technologieën gebruik kunnen maken.

Het nieuwe complex verstrekt de expertise van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED), het Limburg Clinical Research Center (LCRC, in samenwerking met de ziekenhuizen Jessa en ZOL) en het universitair MS centrum (UMSC, in samenwerking met het Noorderhart ziekenhuis) van Universiteit Hasselt.

In oktober 2024 zullen de werken aan het nieuw onderzoeksgebouw starten. De opening is voorzien in het voorjaar van 2026. Het project met een totale kostprijs van 12 miljoen euro, waarvan UHasselt de helft financiert, kan rekenen op zowel 3 miljoen euro Europese steun via EFRO-middelen als ook op 3 miljoen euro Vlaamse steun vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO).

MOVE lab, innovatief lab voor bewegingsanalyse en revalidatie

©UHasselt

In de nieuwe gebouwen van de faculteit Revalidatiewetenschappen aan UHasselt zal het hoogtechnologische MOVE lab komen. In dit lab, dat het reeds bestaande GRAIL bewegingslab aan UHasselt sterk zal uitbreiden, kan er onderzoek gevoerd worden op een high-tech stap- en balansplatform dat volledig omgeven is door een koepel waarin personen helemaal ondergedompeld worden in een Virtual Reality omgeving. Hier kunnen onderzoekers personen allerhande bewegingen laten uitvoeren, die ze dan met hoge-resolutie camera’s in detail registeren en op hetzelfde moment kunnen analyseren.

Met het MOVE-lab, uniek in Europa, kunnen we samen met internationale bedrijven nieuwe revalidatietechnologieën testen en ontwikkelen. Dit lab zet de universiteit internationaal op de kaart.  Door de unieke combinatie van technologieën van het lab worden nieuwe revalidatiegerichte bedrijven aangetrokken naar de Health Campus om nieuwe (co)creaties te ontwikkelen in bijvoorbeeld (revalidatie)zorg, farmaceutische industrie, (top)sport, gaming- en entertainmentindustrie en maakindustrie.

Prof. dr. Pieter Meyns
Coördinator MOVE bewegingslab

Het MOVE bewegingslab zal in juni 2024 gelanceerd worden en heeft een kostprijs van 1,6 miljoen euro. Ook dit project krijgt 400.000 Europese steun via EFRO en 400.000 euro Vlaamse steun via FIO.

Delen: