Het belang van security by design

Publicatiedatum

Een groot aantal recente beveiligingsincidenten is terug te leiden naar een kwetsbaarheid in de software, die onbedoeld door de ontwikkelaar is geïntroduceerd. Het principe ‘security by design’ nam de laatste jaren dan ook aan belang toe. In deze benadering neem je cyberveiligheid vanaf het begin mee bij de ontwikkeling van softwareproducten, -applicaties en -systemen. Regelgeving verplicht je niet alleen om security by design toe te passen, maar ook je klanten verwachten dat.

Slot

Wat is security by design?

Security by design is een benadering waarbij je cyberveiligheid vanaf het begin integreert bij het gebruik van data in softwareproducten, -applicaties of -systemen. In plaats van beveiligingsmaatregelen achteraf toe te voegen, neem je ze al mee in de eerste fase van de ontwikkeling. Je reageert dus proactief op cyberdreigingen in plaats van reactief na beveiligingsincidenten.

Een geïntegreerde cybersecurity aanpak

Het principe security by design gaat uit van een geïntegreerde cybersecurity aanpak. Het start bij het ontwerp van de software, waarbij je duidelijke en realistische veiligheidsvereisten stelt. Daarna ga je over tot de implementatie van beveiligingspraktijken in de bouwfase van de ontwikkelingsomgeving. Zo zorg je voor optimale beveiliging tijdens de ontwikkeling zelf. Ook voer je systematisch tests uit om de beveiliging van je software te garanderen. 

Training en opleiding

De implementatie van security by design binnen je onderneming is meer dan een technische uitdaging. Het vereist het opbouwen van een cultuur van veiligheidsbewustzijn en het beschikbaar stellen van de juiste middelen. Training en opleiding spelen hierin een cruciale rol.

Waarom inzetten op security by design?

De wetgeving verplicht het 

Security by design neemt meer en meer aan belang toe. Denk bijvoorbeeld aan de Europese NIS2-regelgeving, die sinds 18 oktober 2024 van kracht is in België. Deze cybersecurity richtlijn verplicht ondernemingen in kritieke sectoren om strikte beveiligingsprincipes en risicomaatregelen te implementeren. 

Ook in de toekomst zullen er via de Cyber Resilience Act (CRA) Europese cyberveiligheids­voorschriften bijkomen voor het ontwerp, de ontwikkeling, de productie, het op de markt aanbieden en het onderhoud van hardware en software. 

Ontwikkel jij softwareproducten, -applicaties of -systemen? Dan zal jij de principes van security by design moeten toepassen. 

Je klanten verwachten het

Verder verwachten je klanten ook dat je cyberveiligheidsprincipes implementeert. Zij letten er namelijk vaker op dat de software die ze aankopen zowel cyberveilig is, als rekening houdt met de voorschriften voor gegevensbescherming (privacy by design). Het zou niet de eerste keer zijn dat een cyberaanval kon plaatsvinden door kwetsbaarheden in software. Heb jij geen oog voor cybersecurity? Dan zullen je klanten kiezen voor concurrenten die dat wel hebben.

 

Meer weten?

Wil je ook security by design toepassen bij de ontwikkeling van je softwareproducten, -applicaties en -systemen? Deze gids van cybersecurity bites wijst je de weg in security by design.

 

Delen: