Hoe dien ik een sterk ontwikkelingsproject in? 9 tips
TIP 1: Ga na of jouw idee écht innovatief is
“Om steun te ontvangen voor een ontwikkelingsproject moet je aantonen dat jouw project voldoende innovatief is, zoals Europa dat voorschrijft. Je zal dus moeten aantonen dat wat je wil ontwikkelen nieuw is voor jouw bedrijf, en voldoende nieuw voor jouw sector in Vlaanderen. Toon ook aan dat je tijdens het project nieuwe kennis opdoet – zelfs als het project zou mislukken, dan ben je op het einde toch slimmer geworden. Daarnaast moeten er voldoende uitdagingen in je project zitten. Die uitdagingen moeten gaan over hoe je je idee uitwerkt - hoe je het zal ontwikkelen dus - en niet over hoe je het zal commercialiseren of in de markt zetten.”
TIP 2: Vertel ons niet alleen WAT je gaat doen, maar vooral HOE je dat gaat doen
“We zien vaak dat ondernemers ons goed uitleggen WAT ze allemaal gaan doen: je gaat bijvoorbeeld een nieuw product maken dat een gat in de markt kan vullen, of bepaalde problemen van de eindklant oplost. Dat is belangrijk, je moet weten waar je naartoe wil. Maar naast het WAT of het WAAROM, hebben wij vooral interesse in het HOE van het verhaal: Hoe ga je dit concreet aanpakken? Welke grote stappen zie je in de ontwikkeling? Welke technieken, materialen, knowhow en processen ga je inzetten? Waar liggen de moeilijkheden om die innovatie te realiseren? Welke mogelijke oplossingen zie je allemaal om die moeilijkheden te overwinnen? We willen zien dat je als ondernemer hier al echt goed over hebt nagedacht en de juiste aanpak hanteert om het project tot een goed einde te brengen.”
We weten dat de projectbeschrijving een hele klus kan zijn. Maar deze oefening dwingt jou en je team om grondig na te denken waar de echte uitdagingen zitten en hoe en met wie je die best aanpakt. Uit ervaring weet ik dat ondernemers aan het einde van de rit deze oefening waardevol vinden. Ongeacht de uitkomst van de steunaanvraag.
TIP 3: Stel concrete doelstellingen op zodat jouw resultaten verifieerbaar zijn
“Je hebt een vernieuwend idee en je hebt in kaart gebracht hoe je dit zal realiseren. Maar wanneer is de realisatie een succes? Hoe goed moet een ‘verbetering’ zijn om geslaagd te zijn? Kan je hier enkele meetbare parameters op kleven? Wij zien dus liefst een project met concrete doelstellingen die verifieerbaar zijn. Die doelstellingen maken deel uit van een helder plan van aanpak waarin je stap voor stap jouw uitdagingen in kaart brengt en er mogelijke oplossingen voor aanhaalt.”
TIP 4: Zorg dat je projectplan deel uitmaakt van een ondernemingsplan
“Zoals net aangehaald, vormen je doelstellingen de basis van je ontwikkelingsproject, maar uiteraard doe je dit niet puur voor de ontwikkeling zelf. Jouw ontwikkelingsproject is slechts een deel van een breder traject dat je moet doorlopen om je idee te realiseren. En aan je idee hangt uiteraard een business case vast.
En hoewel wij enkel het stukje ‘denkwerk’ steunen - het puur ‘ontwikkelen’ dus - willen we toch graag zien hoe dit project past in het groter geheel van jouw idee en de daaraan gekoppelde businesscase. Maak dus je huiswerk en kom af met een goed doordachte business case: Heb je de markt geanalyseerd? Hoe ga je de resultaten commercialiseren? Klopt het kostenmodel? Wie zijn je partners? Krijg je alles zelf
Mijn gouden raad? Werk met de documenten ‘projectbeschrijving’ en ‘evaluatiecriteria’ om jouw project vorm te geven, en te focussen op de essentie. Ik daag je uit om je projectbeschrijving concreet, beknopt en binnen de 20 pagina’s te houden, zo kunnen wij jouw aanvraag vlotter en in een kortere periode evalueren.
TIP 5: Ga eerder vroeg dan laat te rade bij de VLAIO bedrijfsadviseurs
“Heb je hulp nodig om jouw business case en projectplan helder te krijgen? Geen probleem, onze VLAIO bedrijfsadviseurs staan voor je klaar. Ik raad je aan eerder vroeg dan laat bij hen te rade te gaan! Zij analyseren je plannen en gidsen je door ons netwerk van advies en begeleiding op maat van jouw bedrijf. Hier vind je meer info over hun begeleiding. En maak meteen een afspraak voor gratis advies.”
TIP 6: Zorg voor je indient dat je alle informatie bij de hand hebt
“Je businesscase en projectplan staan helemaal op punt? Super! Dan kan je aan je digitale aanvraag beginnen. Neem hiervoor een kijkje op onze website bij ‘aanvraagprocedure’. Bij de documenten onderaan de pagina, begin je met het ‘overzicht van de aanvraagformulieren’ door te nemen. Zo weet je welke informatie we digitaal zullen vragen en wat je in de templates invult. Je ziet hier bijvoorbeeld dat het luikje ‘financiële informatie’ varieert naargelang de grootte van je bedrijf. Zorg dat je de correcte info bij de hand hebt.”
TIP 7: Check alles voor je definitief indient en krijg een bevestigingsmail
Helemaal klaar om in te dienen? Dien dan digitaal in via de roze knop. Je zal je met e-id of een andere identificatie zoals Itsme moeten aanmelden. Dan krijg je een link en kan je ook, indien relevant, bedrijfs- of onderzoekspartners toevoegen. Een project is pas definitief ingediend als elke partner zijn deel heeft ingevuld en ingediend. Check nog even of alles correct is voor je definitief indient, want eens verstuurd kan je niets meer aanpassen in de online omgeving. Na indienen ontvangen jij en je partners een bevestigingsmail met indieningsdatum en dossiernummer. Als je deze mail niet hebt gekregen, check je best even op het projectoverzicht welke partner nog niet heeft ingediend.
TIP 8: Verwacht je aan een toelichtingsgesprek met een VLAIO projectadviseur
Ingediend en bevestiging gekregen? Dan is het aan de VLAIO projectadviseurs om jou binnen de 4 weken te contacteren. We gaan jouw steunaanvraag evalueren en nodigen je uit voor een boeiend toelichtingsgesprek. Hopelijk mogen we ook jouw innovatieve plannen een subsidie toekennen!
TIP 9: Wacht niet op onze beslissing
Het kan even kan duren voor heel deze procedure rond is. En als ondernemer heb je niet zoveel geduld. Gelukkig moet je niet op ons wachten om je project te starten. Je kan starten op de dag volgend op je indiening. Dus - wil je op 1 juni starten, dan kan je tot 31 mei middernacht indienen. VLAIO beslist dan retroactief over jouw steunaanvraag.
VLAIO tips voor ondernemers
Onze bedrijfsadviseurs geven je raad over alle aspecten van het runnen van een bedrijf. Lees hier hoe VLAIO en haar partners advies en ondersteuning op maat van jouw bedrijf bieden.
Met onze tips willen we jou als ondernemer inspireren en informeren. Je vindt alle VLAIO tips verzameld op www.vlaio.be/VLAIOtips.
Abonneer je hier op onze VLAIO nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken de nieuwste tips rechtstreeks je mailbox.