Hoe ondernemers in je gemeente informeren over de coronacrisis
Informatie voor ondernemers
Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) bundelt de info voor ondernemers (www.vlaio.be/corona) op haar website. Verwijs er gerust naar door. Zo kan je bijvoorbeeld een link plaatsen op de gemeentewebsite naar deze webpagina’s. Let wel op met het kopiëren van deze teksten. Informatie kan immers zeer snel wijzigen. Up-to-date blijven is dan een uitdaging.
Ondernemers die vragen hebben, kunnen het VLAIO Contact Center bereiken via e-mail op info@vlaio.be en via WhatsApp of telefoon op 0800 20 555 (gratis nummer).
Online verkopen
Veel ondernemers zetten nu sterker in op hun online activiteiten. Onze campagne 'Het internet. Ook uw zaak' vroeg enkele gastschrijvers naar hun tips. Inspireer ondernemers met dit dossier corona. We organiseerden ook gratis webinars 'Eerste Hulp Bij Online Verkoop'. Ondernemers herbekijken ze op www.vlaio.be/jezaakonline. Onderaan die webpagina vind je ook een aanvullend programma van collectieve en individuele begeleiding voor ondernemers door enkele van onze partnerorganisaties.
Her en der ontstaan verschillenden initiatieven om deze handelaars online samen te brengen. Om daar een eenvoudig en algemeen overzicht voor te bieden lanceerde VLAIO en haar partners de website www.koopinjebuurt.be. Moedig ondernemers aan om zich in te schrijven op een van de onderliggende initiatieven.
Coronasteunmaatregelen van VLAIO
Tijdens de eerste coronagolf in 2020 voorzag VLAIO een corona hinderpremie, een corona compensatiepremie of een corona ondersteuningspremie als financiële steun voor de getroffen ondernemingen. Daarna volgende het Vlaams beschermingsmechanisme, het nieuw Vlaams beschermingsmechanisme, het Vlaams beschermingsmechanisme 3 en het Vlaams beschermingsmechanisme 4 die zich meer baseerden op de omzetdaling van de ondernemingen. Voor februari 2021 verlengt VLAIO deze steun in het Vlaams beschermingsmechanisme 5.
Voor de zwaar getroffen sectoren keurde de Vlaamse Regering het globalisatiemechanisme goed. Ondernemers die een grote omzetdaling kenden tijdens de laatste 3 kwartalen van 2020 kunnen deze steun aanvragen.
Daarnaast is er de handelshuurlening voor ondernemers die door de coronamaatregelen moeilijkheden ondervinden om hun handelshuur te betalen. Organisatoren van evenementen kunnen een beroep doen op de terugbetaalbare voorschotten van VLAIO.
Onder voorwaarden kan VLAIO beperkte gegevens van de ondernemingen die bepaalde van deze coronasteunmaatregelen kregen, delen met de gemeente. Stel je vragen hierover aan onze relatiebeheerders lokale besturen.
Andere steunmaatregelen
Ook andere overheden nemen maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Een overzicht vind je terug in de Subsidiedatabank van VLAIO bij de nieuwe tijdelijke hoofdfilter Coronavirus. Raadpleeg ook de rubriek gewijzigde maatregelen om de wijzigingen op de voet te volgen.
Indien je graag op de hoogte wordt gehouden van updates omtrent de steunmaatregelen van VLAIO of partnerorganisaties, kan je je inschrijven op de VLAIO nieuwsbrief. Van zodra er meer informatie is, zal dat via dit kanaal zo snel mogelijk verspreid worden.
Relance
Via het Vlaams herstelplan ondersteunt de Vlaamse Regering met de nodige instrumenten de heropstart van onze bedrijven. Je leest in dit nieuwsbericht meer over het Vlaams herstelplan. De Vlaamse Regering maakt ook 4,3 miljard euro vrij voor haar relanceplan.
Relatiebeheerders lokale besturen
Voor de gemeenten zelf blijven onze relatiebeheerders Machteld De Dobbeleer en Jeremy Roels bereikbaar. Je kan hen een bericht sturen via lokalebesturen@vlaio.be.