Innovatieve koelkledij voor Belgische atleten in Tokio
Hitteplan: Cold2Gold
Deze zomer verwacht Tokio temperaturen van boven 30° en een vochtigheidsgraad van meer dan 70%. Koeling is daarom noodzakelijk om topsporters optimaal te laten presteren. Samen met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) liet Sport Vlaanderen een oplossing tegen oververhitting ontwikkelen. De kledij en sprays werden ontwikkeld door een consortium van bedrijven (Bioracer, Devan Chemicals, Naqi en Inuteq) en een onderzoeksinstelling (VUB). Het hitteplan kreeg de naam Cold2Gold en wordt getrokken door Flanders’ Bike Valley.
Vlaamse toptechnologie
De bedrijven leveren elk op hun beurt toptechnologie aan. Bioracer en Devan Chemicals focussen op het textiel. Bioracer ontwikkelde de ijsvesten en intercoolertops. Devan Chemicals de coating op de wedstrijdshirts die de zweetopname bevordert. Naqi zorgde voor een spray die de koudereceptoren op de huid triggert. Inuteq ontwikkelde koelende elementen met PCM-packs voor in ijsvesten en de zemen van de intercoolertops. De Vrije Universiteit Brussel verzorgt de tests.
De overheidsopdracht voor de ontwikkeling van de prototypes van de koelkledij werd toegewezen aan Flanders’ Bike Valley voor de som van 266.853 euro. Concreet werd vanuit PIO 50% of 133.426,6 euro van de overheidsopdracht van agentschap Sport Vlaanderen gecofinancierd.
"De ontwikkeling van koelkledij voor onze olympiërs met de steun en begeleiding van PIO is een schitterend voorbeeld van innovatie. Tijdens de Olympische Spelen kan iedere honderdste van een seconde immers tellen. In de vochtige hitte van Tokio telt elk detail, ook de kledij voor en na de competitie. Bovendien kan de technologie ook ingang vinden in andere sectoren."
Bredere toepassing
De innovatieve koelkledij kan ook breder toegepast worden. Geïnteresseerde sportfederaties zullen de kledij kunnen aankopen. Daarnaast kan de technologie ook potentieel ingang vinden in andere technische kledij, bijvoorbeeld in de medische sector.
Innoverende projecten realiseren voor de Vlaamse publieke sector?
Als grote onderneming, kmo, start-up of ontwikkelaar kun je dat nu veel makkelijker. Want Vlaanderen zet via het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) nu nog meer in op innovatie. Om die innovatie te realiseren, hebben we ook de creativiteit van jouw bedrijf nodig. Meer info vind je hier.