Interreg Europe breidt uit

Publicatiedatum

Interreg Europe is een interregionaal Interreg-programma, wat betekent dat dit programma projecten ondersteunt in de volledige Europese Unie. Sinds juli 2024 is het werkingsgebied uitgebreid met zeven kandidaat-lidstaten.

In Europa zijn er heel wat uitdagingen op het vlak van regionale ontwikkeling. Die uitdagingen zijn vaak niet uniek. Verschillende regio’s in Europa worden met dezelfde problemen en opportuniteiten geconfronteerd. Door samenwerking met andere landen en uitwisseling van goede praktijken kunnen we heel wat stappen vooruit zetten. Interreg Europe helpt lokale, regionale en nationale overheden om beter beleid met betrekking tot regionale ontwikkeling te ontwikkelen en uit te voeren. Het focust daarbij op het verhogen van de capaciteit van deze overheden via samenwerkingsprojecten en een platform voor beleidsleren.

Uitbreiding programmagebied

Sinds juli 2024 breidde het programmagebied van Interreg Europe uit met zeven kandidaat-lidstaten: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Oekraïne. Partners uit deze landen kunnen vanaf nu als volwaardig projectpartner deelnemen aan Interreg Europe. Hiervoor werd het budget van Interreg Europe verhoogd van 379 miljoen euro tot 394 miljoen euro. Samen met Noorwegen, Zwitserland en de 27 EU-landen bestaat het programmagebied nu uit 36 landen.

Afgelopen projectoproepen

Zo'n uitbreiding vraagt enige tijd, waardoor er al projecten geselecteerd waren in twee projectoproepen. Om de partners uit het nieuwe programmagebied de kans te bieden om toe te treden tot deze lopende projecten lanceerde Interreg Europe een beperkte oproep. Deze oproep sloot af op 7 juni 2024. Het programma keurde 54 projectuitbreidingen goed met in totaal 77 partners van de nieuwe partnerlanden.

Intussen sloot ook de derde projectoproep af. Interreg Europe ontving 206 projectvoorstellen, die momenteel worden beoordeeld. De overheden en beleidsondersteunende organisaties in België waren heel actief: het programma noteerde maar liefst 72 projectpartners uit België in deze oproep! Ook de nieuwe partnerlanden zien we volop terug in deze projectvoorstellen. De uiteindelijke selectie van de projecten gebeurt in december 2024. We kijken alvast uit naar de verwelkoming van nieuwe projecten en de resultaten die zij de komende jaren zullen behalen.

Nieuwe oproep in 2025

Heb je zelf ook prangende beleidsuitdagingen en lijkt een deelname aan Interreg Europe je wel wat? Ga dan zeker op ontdekking op de website van Interreg Europe, leer meer over de inhoudelijke thema’s, het type partners die in aanmerking komen, … en bereid je nu al voor op de vierde projectoproep die opent in het eerste semester van 2025. VLAIO ondersteunt Vlaamse partners bij alle vragen over Interreg Europe via het betrokken contactpunt. Ontdek ook vele inspirerende voorbeelden in de online projectendatabank. Kies voor ‘Zoek een Europees project’, ga naar ‘Zoek op programma’ en selecteer vervolgens ‘INTERREG Europe’.

Delen: