Interreg Noordzee verwelkomt 8 innovatieve projecten!
Het monitoringcomité van Interreg Noordzee keurde 8 innovatieve projecten goed. Hiermee komt voorlopig een einde aan de projectoproepen in dit programma. We kijken alvast uit naar de resultaten van het project OASIS, dat zich richt op de ondersteuning van kmo’s in de sector van de offshore hernieuwbare energie.
Midden mei 2024 kwam het monitoringcomité van Interreg Noordzee bijeen in het zonovergoten Kopenhagen. Op de agenda: een beslissing nemen over de ingediende projecten van oproep 4. Deze oproep focuste op projecten in prioriteit 1, ‘Robust & smart economies’.
Het programma ontving 9 projectvoorstellen en keurde er maar liefst 8 goed! Deze projecten zullen de komende jaren transnationaal samenwerken rond thema’s als slimme energiesystemen, circulair bouwen, innovaties in de deeleconomie, digitale gezondheid, klimaatadaptatie, offshore hernieuwbare energie en slimme oplaadhubs.
De 8 projecten vertegenwoordigen samen een EFRO-budget van bijna 19 miljoen euro. Door deze goedkeuring is het budget van Interreg Noordzee volledig toegewezen en staan er dus voorlopig geen nieuwe projectoproepen meer op de planning.
Eén van de goedkeurde projecten is het project OASIS, dat staat voor Offshore Accelator for System Integration and Storage. Onder leiding van het Dutch Marine Energy Centre werken partners uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Denemarken de komende drie jaar samen in de sector van de offshore hernieuwbare energie. Het beheer van offshore energieproductie is uitdagend, onder meer door veranderende weerpatronen. Bovendien is dit een sector met een hoge instapdrempel voor kmo’s. OASIS zal kmo’s helpen om toe te treden tot deze sector en hun ideeën te implementeren, met een focus op de ontwikkeling van systeemintegratie en opslagoplossingen.
Het project richt zich hierbij op 3 aspecten: technologieontwikkeling, commerciële ontwikkeling en duurzaam ontwerp. OASIS zal kmo's inzicht geven in hun hiaten in deze gebieden, hen helpen cruciale ontwikkelingen te implementeren, gekwantificeerde informatie verschaffen over het potentieel van verschillende markten en hen koppelen aan marktpartijen.
Vanuit België nemen drie projectpartners deel: de twee speerpuntclusters Flux50 en De Blauwe Cluster en de kmo BOVA ENVIRO+
De Blauwe Cluster zet zich in voor een competitieve en duurzame blauwe economie in Vlaanderen. Deelname aan OASIS pas dan ook perfect binnen de doelstellingen van deze speerpuntcluster.
Er is een groeiende behoefte aan de opslag van energie en netstabiliteit, onder meer door de bouw van bijkomende offshore windparken in de Prinses Elisabethzone. Via het project OASIS zullen De Blauwe Cluster en Flux50 nieuwe, innovatieve bedrijfsactiviteiten ondersteunen om hierop een antwoord te bieden.
De Vlaamse energiecluster Flux50 zet de Vlaamse energie-industrie wereldwijd mee op de kaart. De uitgebreide kennis en het netwerk van deze cluster zullen worden ingezet voor praktijkvoorbeelden, opleidingen en coaching sessies.
BOVA ENVIRO+ tenslotte is een studie- en adviesbureau gespecialiseerd in milieu-, bodem- en duurzaamheidsvraagstukken. Zij ontwikkelen tools om beslissingsmakers te ondersteunen in hun duurzamere keuzes. Onder supervisie van De Blauwe Cluster en VLAIO, ontwikkelde BOVA ENVIRO+ de MESAT-tool: Marine Ecosystem & Sustainability Assessment Tool. Dit instrument meet de impact van mariene projecten rond hernieuwbare energie op 9 verschillende ecosysteemdiensten. Deze tool wordt binnen OASIS ingezet om inzicht te verschaffen in de impact van ontwikkelde technologieën. Daarnaast onderzoekt BOVA ENVIRO+ de wenselijkheid van de ontwikkeling van een light versie van MESAT, dat gebruikt kan worden als een eerste, snelle check van de impact van technologieën op het mariene ecosysteem.
Met OASIS gaan we ons eerste transnationale project aan; dit is een primeur en levert interessante wisselwerkingen op. Ecosysteemdenken stopt namelijk niet aan de landsgrenzen. Integendeel! Als kmo smijten we onze deuren open en kijken we met nieuwsgierige blik naar de omliggende landen binnen het Interreg Noordzee project.
Ben je nieuwsgierig welke projecten EFRO-steun ontvangen via EFRO-Vlaanderen of Interreg? De online EFRO-projectendatabank geeft een mooi overzicht van de goedgekeurde projecten.