Inzetten op slimme steden, wat betekent dat? En wat doet VLAIO?

Publicatiedatum
Het radioprogramma The Morning Drive op Business AM interviewde Nils Walravens, adviseur smart cities bij VLAIO, over de inzetbaarheid van slimme steden in Vlaanderen. Volgens Nils blijft het een uitdaging om daar goed mee aan de slag te gaan, rekening houdend met privacy en technologie.
Foto van Henry Marsh op Pexel.com

Inzetten op slimme steden

Er zijn veel definities voor een slimme stad maar het komt neer op het inzetten van data en nieuwe technologieën om het leven in de stad of de gemeente aangenamer te maken voor burgers, ondernemers en bezoekers.

Met de City of Things (CoT) projectoproepen zet VLAIO rechtstreeks in op slimme steden. Via de subsidies doen we aan capaciteitsopbouw bij lokale besturen om op een zo goed mogelijke manier op de markt te gaan en die nieuwe technologieën uit te rollen. We zien ook een goede leercurve bij de CoT-projecten.

In het algemeen zetten we in Vlaanderen grote stappen voorwaarts richting een slimme regio maar er zijn daarnaast ook nog heel wat uitdagingen. De belangrijkste zijn volgens Nils: omgaan met privacy, minder naast elkaar werken in silo’s en zorgen dat er ook bij (kleinere) gemeenten voldoende capaciteit wordt opgebouwd.

En wat doet VLAIO?

Naast de CoT-oproepen is er ook het smart city ecosysteem waarin we proberen om van Vlaanderen een slimme regio te maken. Om dat te faciliteren hebben VLAIO, Agentschap Binnenlands Bestuur en Digitaal Vlaanderen de handen in elkaar geslagen en een Smart Region Office (SRO) opgericht. De SRO zorgt dat de activiteiten van de verschillende entiteiten van de Vlaamse overheid beter op elkaar afgestemd worden en dat we samen kunnen werken aan de verschillende beleidsdoelstellingen.

Daarnaast heeft VLAIO ook een aantal Vlaamsbrede, grotere projecten gesteund zoals Mobilidata en Internet of Water. Er gaan ook subsidies naar de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) om smart city activiteiten te organiseren voor lokale besturen en de relatie te verzorgen tussen VLAIO en de gemeenten. Tot slot subsidieert VLAIO ook Slimme Regio Vlaanderen (SRV), een clusterinitiatief dat de leveranciers van slimme technologie verenigt. 

Meer info over deze activiteiten kan je vinden op de webpagina’s over smart cities en datagedreven beleid van VLAIO.

Delen: