Jasna Rokegem maakt mee innovatieve mondmaskers op Skills4Smartex in Technopolis

Publicatiedatum
Mechelen, 14 oktober 2020 – In Technopolis vond vandaag de gratis studiedag Skills4Smartex plaats. Tijdens deze studiedag, georganiseerd door het STEM-partnerschap MaakBib in samenwerking met UGent, kon jong en oud deelnemen aan een reeks hands-on lezingen, workshops en demo’s over slimme textielen. Een bijzondere gast was Jasna Rokegem, die internationaal bekend staat voor haar innovatieve kijk op mode gecombineerd met cutting-edge technologie. Zij gaf een keynote speech over haar baanbrekende visie en in de namiddag begeleidde ze een groep creatieve tieners tijdens de makeathon ‘Van MONDmasker tot MOODmasker’.
Kinderen leren mondmaskers maken

Textiel, technologie en innovatie vullen elkaar naadloos aan. Dat bleek eens te meer tijdens de gratis studiedag Skills4Smartex van het STEM-partnerschap MaakBib in samenwerking met UGent. Deze vond gedeeltelijk plaats in STEK, de nieuwe zone voor jonge makers in Technopolis. Deepak Mehta, een van de makers in Team Scheire en voormalig medewerker bij Technopolis, leidde de studiedag in met zijn visie op innovatie en nieuwe materialen. Daarna was het aan de beurt aan dr. Benny Malengier van UGent om uit te leggen hoe textielinnovatie past binnen de STEM-opleidingen van vandaag en morgen. Op het programma stonden ook nog twee workshops: Skills4Smartex prototypes door het UGent Center for Textile Science and Engineering en Smartex for kids in samenwerking met Mission Control Lab.
 
Een bijzondere gast was Jasna Rokegem die internationaal bekendstaat op haar baanbrekende visie op mode in combinatie met de laatste nieuwe technologieën. Als eerste Belgische spreker deelde ze in 2018 haar visie op de prestigieuze innovatieconferentie van ruimtevaartorganisatie NASA. Tijdens de studiedag nam zij de keynote speech voor haar rekening en begeleidde in de namiddag de makeathon Van MONDmasker tot MOODmasker waar een 15-tal creatieve tieners aan deelnamen. Het doel van de makeathon bestond erin om de functionaliteit van mondmaskers te verbeteren door ervoor te zorgen dat je er ook je emoties mee kan laten zien. Net zoals een schilder met een wit doek start, kregen de deelnemers elk een wit mondmasker. Met temperatuurgevoelige inkt, space tape (in plaats van klassieke draden), ledlampjes… en zelfs een snuifje nanotechnologie slaagden ze erin om deze te transformeren bijzondere innovatieve mondmaskers die ze achteraf mee naar huis mochten nemen. Voorkennis was niet vereist.

De makeathon was ook toegankelijk voor medewerkers van bibliotheken en jeugdcentra. Er was voor hen ook de mogelijkheid om te netwerken, kennis te maken met MaakBib en demo’s bij te wonen van Mission Control Lab, FabLab Factory, en Cricut.

Wat is vandaag gebleken? Dat STEM overal is, ook in textiel en mode. Meer nog, door STEM op de juiste manier toe te passen, kunnen we zorgen voor een betere toekomst. Met “we” bedoel ik echt iederéén en zeker ook jongeren. Neem nu de innovatieve mondmaskers die de piepjonge deelnemers aan de makeathon vandaag maakten. Voor de meesten zijn mondmaskers een last, ook al begrijpen ze wel dat ze nodig zijn. Geef jongeren echter een paar basismaterialen in de handen en laat hen nadenken over hoe ze de functionaliteit ervan zouden kunnen verbeteren en op een paar uur tijd kom je verbazingwekkende resultaten. In samenwerking met MaakBib hebben we jongeren vandaag niet alleen wat tools en skills aangeleerd; we hebben hen vandaag ook een stukje vertrouwen in STEM voor een betere toekomst gegeven.

Ester Blockx
Marketing & Sales Director Technopolis

Delen: