Korting voor primostarters uitgebreid
Gestart als zelfstandige in hoofdberoep, maar inkomsten zijn beperkt?
Als zelfstandige in hoofdberoep bouw je je sociale rechten volledig op vanuit je zelfstandige activiteit en moet je dus de bijhorende sociale bijdragen betalen. Zijn je inkomsten (nog) beperkt? Dan word je onder bepaalde voorwaarden beschouwd als een primostarter en betaal je de eerste vier kwartelen verminderde sociale bijdragen. Zo krijg je wat extra ademruimte bij je opstart! Deze starterskorting werd recent uitgebreid:
- voor zelfstandigen die het werk hervatten na arbeidsongeschiktheid;
- voor zelfstandigen die een artistieke beroepsactiviteit hebben.
1. Opnieuw starten na arbeidsongeschiktheid of invaliditeit
Wanneer je voor langere tijd ziek bent, kan je vragen om geen sociale bijdragen meer te moeten betalen. Dit heet ‘gelijkstelling wegens ziekte’. Heb je minstens twee kwartalen een gelijkstelling wegens ziekte en start je terug je activiteiten op als zelfstandige in hoofdberoep? Sinds 1 januari 2023 kom jij ook in aanmerking voor een lagere minimumbijdrage. Dit kan zowel toegepast worden bij een toegelaten activiteit tijdens je arbeidsongeschiktheid als bij een volledige hervatting van je activiteiten.
2. Zelfstandigen in de artistieke sector
Heb je als zelfstandige in hoofdberoep een artistieke beroepsactiviteit? Je kan een verlenging vragen van de korting tot maximaal acht kwartalen. Eén van de voorwaarden is dan wel dat je in het bezit bent van een zelfstandigheidsverklaring.
Hoe kan je deze starterskorting aanvragen?
Je sociaal verzekeringsfonds past de korting toe wanneer je definitieve inkomsten gekend zijn bij de fiscus. Dit is meestal één of twee jaar later.
Wil je liever meteen tijdens je bijdragejaar de korting ontvangen? Vraag aan je sociaal verzekeringsfonds om je bijdragen te verminderen in functie van je verwachte inkomsten. Je moet dan wel kunnen aantonen dat het aannemelijk is dat je inkomsten lager zullen liggen dan het minimuminkomen van een zelfstandige in hoofdberoep. Wees hier realistisch in, want als bij de definitieve berekening van je bijdragen blijkt dat je toch meer verdiende, dan worden verhogingen aangerekend. Voor het eerste kwartaal wordt je korting wel meteen verrekend met je voorlopige bijdrage.
Meer informatie?
Informeer bij je sociaal verzekeringsfonds of je in aanmerking komt. Meer informatie kan je ook vinden in de subsidiedatabank.