Maaseik sloopt oud ziekenhuis op circulaire manier

Publicatiedatum

De stad Maaseik zet een belangrijke stap richting een duurzame stadsontwikkeling met de sloop van het oude ziekenhuis en rusthuis. Alles is gericht op een circulaire aanpak om grondstoffen te hergebruiken en de impact op het milieu te minimaliseren. Het door VLAIO gesteunde Living Lab Circulaire Sloopteams onderzoekt het selectief ontmantelen van gebouwen en maximaal hergebruiken van materialen. 

Bron foto: Embuild

Living Labs Circulaire Economie

In 2022 keurde VLAIO het project Circulaire Sloopteams goed binnen de oproep Living Labs Circulaire Economie. Het partnerschap rond Embuild Vlaanderen kreeg een go om onderzoek te doen naar circulaire sloopprojecten waarbij grondstoffen teruggewonnen worden uit gebouwen. Door in te zetten op meer circulaire, duurzame en innovatieve sloopprojecten willen de partners urban mining realiseren in Vlaanderen. Dat betekent dat gebouwen selectief worden ontmanteld en de materialen zo maximaal mogelijk worden hergebruikt.

De partners binnen het project willen urban mining ingang doen vinden door bij klassieke sloopprojecten in te zetten op aanbestedingsvormen die incentives geven en door een nieuwe samenwerkingsformule, ‘het sloopteam’, waarbij in alle transparantie en gezamenlijk naar een optimaal resultaat wordt toegewerkt. Het concrete eindresultaat zal een gids voor coöperatief sloopproces worden, een code van goede praktijk, een aantal heel concrete voorbeelden, handvaten en inzichten. Verder hopen ze ook op een mentaliteitswijziging door brede informatie- en communicatiecampagnes.

De sloop van het oude ziekenhuis in Maaseik vormde een mooie casus voor dit Living Lab.

Stad Maaseik sloopt ziekenhuis

Op de voormalige ziekenhuissite in het stadscentrum van Maaseik moeten het oude ziekenhuis en rusthuis wijken voor een 1,7 hectare groot groen park. Maaseik koos daarbij voor een duurzame en circulaire aanpak via de principes van urban mining. Het doel is materialen hergebruiken en de impact op het milieu te verminderen. Dat uit zich bijvoorbeeld in een inventaris van herbruikbare materialen, zoals lavabo’s, tussenwanden, deuren, enz. die zorgvuldig worden ontmanteld en hergebruikt. Materialen die niet meer hergebruikt kunnen worden, worden door de fabrikant teruggenomen of selectief afgevoerd voor recyclage.

Opportuniteiten voor bedrijven en gemeenten?

De sloop van het oude ziekenhuis en rusthuis is niet alleen een stap naar duurzame ontwikkeling, maar ook een voorbeeld van hoe circulaire slooppraktijken kunnen bijdragen aan een groenere toekomst voor steden.

Meer info? www.embuildvlaanderen.be/projecten/circulaire-sloopteams

 

Met de oproepen Living labs circulaire economie wil VLAIO partnerschappen ondersteunen om circulaire systeemoplossingen uit te werken, te testen, te implementeren en op de schalen. Projecten moeten bijdragen aan de Vlaamse ambitie om te evolueren naar een circulaire economie. De ambitie is om broeikasgasuitstoot tegen 2030 drastisch te verminderen en onze materiaalafdruk met 30% te reduceren.

 

Delen: