Mag ik een reclamebord of wegwijzer naar mijn bedrijf plaatsen?

Publicatiedatum

Reclameborden spelen een rol in de marketingstrategie van een onderneming. Ze bieden een visueel aantrekkelijke manier om de aandacht van potentiële klanten te trekken en de naamsbekendheid te vergroten. Een reclamebord mag je echter niet zomaar plaatsen, meestal moet je hiervoor een vergunning aanvragen.  

Waarom kiezen voor een reclamebord? 

De meest eenvoudige vorm van een reclamebord is simpelweg een bord aan je zaak waarop de naam van je zaak staat. Dit wordt in de wetgeving zaakgebonden publiciteit genoemd. Hiermee kan je opvallen in het straatbeeld. Reclameborden - of niet-zaak gebonden publiciteitsinrichtingen die geen link hebben met een onderneming op die locatie - zie je vaak op drukke plekken zoals stadscentra. Waarom worden ze geplaatst?

  1. Meer zichtbaarheid leidt tot meer potentiële klanten;
  2. Consistent gebruik van kleuren, logo's en slogans zorgt voor betere merkherkenning;
  3. Strategische plaatsing - bijvoorbeeld voor een restaurant dichtbij een bezienswaardigheid - helpt om de juiste doelgroep te bereiken.

Mag ik zomaar een reclamebord plaatsen? 

Neen, als de reclame zichtbaar is vanop de openbare weg moet je rekening houden met een aantal regels die vastliggen in de Vlaamse Publiciteitsverordening. Reclameborden mogen namelijk op geen enkele manier de verkeersveiligheid in het gedrang brengen. De bepalingen in de Publiciteitsverordening kunnen aangevuld worden door bijkomende voorwaarden vanwege de lokale overheid. Je zal ook een toelating nodig hebben van de lokale overheid of een omgevingsvergunning. Het is dus belangrijk dat je eerst advies inwint bij je stad of gemeente over wat toegelaten is vooraleer je een reclamebord laat ontwerpen of maken zodat je perfect weet wat kan en wat niet. 

Voor het plaatsen van knipperende, flitsende of bewegende publiciteitsboodschappen gelden bijkomende regels waar je rekening mee moet houden met het oog op de verkeersveiligheid. Zo mag een LED scherm bijvoorbeeld niet geplaatst worden op een gevaarlijke locatie die alle aandacht van de weggebruiker vereist en moet de weergavetijd van de boodschap minstens 6 seconden bedragen. 

Mag ik zelf een wegwijzer naar mijn zaak plaatsen? 

De wegbeheerder (de gemeente of het Agentschap Wegen en Verkeer) plaatst en beheert alle wegwijzers op openbaar domein. Je mag dus zelf geen wegwijzer naar je bedrijf of zaak plaatsen. Bovendien kunnen niet alle sectoren een wegwijzer aanvragen en zijn er vaak extra voorwaarden:

  • Toeristische verblijven kunnen bijvoorbeeld enkel in aanmerking komen voor bewegwijzering voor zoverre ze over een erkenning beschikken op basis van het Logiesdecreet. 
  • Restaurants mogen enkel aangeduid worden buiten de bebouwde kom.

Ook hier informeer je bij de gemeente wat al dan niet kan. Wegwijzers moeten aangevraagd worden via de gemeente. Als het over een gewestweg gaat, zal de gemeente de aanvraag voor je doorsturen naar het Agentschap Wegen en Verkeer.

Delen: