Mark Andries op de sofa bij V-ICT-OR: “Leren van elkaar is onze aanpak”

Publicatiedatum

De Vlaamse ICT Organisatie (V-ICT-OR) nodigt om de twee weken een bijzondere gast uit het brede ecosysteem van de Vlaamse lokale besturen uit. Zo stelde het recent ook Mark Andries, administrateur-generaal van VLAIO, een aantal vragen over economie, technologie, digitaliseren en innoveren.

Mark Andries

V-ICT-OR vormt een forum en netwerk voor ontmoeting tussen allen die op het terrein van ICT op het lokale overheidsniveau actief zijn. De vereniging wil zo de deskundigheid in het vakgebied ICT ontwikkelen en bevorderen.

Innoveren doe je meestal niet alleen In zijn interview met V-ICT-OR haalt Mark Andries onder meer de website van VLAIO aan. Volgens hem is dat “één van de belangrijkste digitale instrumenten dat VLAIO heeft”. VLAIO ontsluit er informatie en digitale tools voor ondernemers zoals de expertisedatabank en de subsidiedatabank. Het is eveneens een platform voor boeiende ondernemersverhalen die anderen kunnen inspireren.

Ondernemers leren zo van elkaar, maar VLAIO past die aanpak zeker ook toe voor de lokale besturen. Iets meer dan 300 lokale ambtenaren vonden dit voorjaar bijvoorbeeld tijdens opleidingen in samenwerking met de VVSG hun weg in de vernieuwde regelgeving op de ambulante en kermisactiviteiten. Op ShoptIT van V-ICT-OR lichtte VLAIO aan de lokale IT-diensten recent ook de raamovereenkomst en haar financiële incentive toe voor de digitale tool Merke. Steden en gemeenten kunnen met die tool hun markten en kermissen efficiënter beheren.

Sinds 1 januari 2024 zit het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten bij VLAIO. “Eigenlijk draaien we daar de logica van onze steun aan innovatie om” zegt Mark Andries. “Waar we anders ondernemingen steunen om het aanbod te ontwikkelen, stimuleert VLAIO hiermee de vraagzijde. De overheid als klant zoekt een oplossing, maar die is nog niet beschikbaar op de markt.” VLAIO begeleidt steden en gemeenten om hun vragen heel goed in een bestek uit te schrijven en op een goede manier in de markt te zetten.

Bekijk of beluister het interview met Mark Andries

Via één van onderstaande kanalen kan je het interview van V-ICT-OR met Mark Andries bekijken of beluisteren.

Delen: