Mechelen en Bonheiden testen slimme straatverlichting

Publicatiedatum
Mechelen, Bonheiden en Fluvius testen slimme volgverlichting binnen het project 'Nachtraven', dat VLAIO-steun krijgt via de City of Things-oproep.
Het traject van de volgverlichting langs de N15.
Het traject van de volgverlichting langs de N15.

Veiligheidsgevoel voor jongeren verhogen en fietsgebruik stimuleren

De stad Mechelen, de gemeente Bonheiden en Fluvius experimenteren momenteel met geconnecteerde openbare verlichting langs de N15. Dat is het resultaat van een co-creatief traject binnen het project Nachtraven. Daarin gaven jongeren tussen de 16 en de 26 jaar aan dat veilig op stap gaan gepaard gaat met goede openbare verlichting. De energiezuinige, slimme ledlampen werken zelflerend en houden rekening met de fuifkalender van De Loods en De Club.

Proefproject rond geconnecteerde openbare verlichting

Het project Nachtraven kreeg 193.683 euro steun van VLAIO binnen de City of Things-oproep 2018 voor de realisatie van dit proefproject rond geconnecteerde openbare verlichting. In dit proefproject worden verschillende sensoren getest die zijn aangebracht op de verlichtingspalen en op het fietspad. Deze sensoren detecteren de fietsers en de intensiteit. Zo zullen de lampen maar voor 20% branden vanaf het ontsteken van de straatverlichting tot het doven ervan. Als iemand onder een verlichtingspaal komt, zal deze en de volgende verlichting op 100% branden en zo volgt de verlichting de voorbijganger. Als er gemeten wordt dat er plots veel gebruikers zijn, zal de verlichting op 100% blijven branden en valt de volgverlichting tijdelijk uit.
 

Verledding

Fluvius heeft de ambitie om, samen met de Vlaamse steden en gemeenten en verschillende sleutelpartners, tegen 2030 alle straatlampen in Vlaanderen om te bouwen naar energiezuinige leds. Tegelijk wil de netbeheerder maximaal aansluiten op de nieuwe generatie interactieve verlichtingstoestellen die heel wat extra mogelijkheden biedt op het vlak van aansturing en energiebesparing.

Delen: