Netwerken tijdens een digitaal event, hoe pak je dit aan? 6 tips!

Publicatiedatum
Je netwerk is je 'net worth' wordt wel eens gezegd. Netwerken is een belangrijk onderdeel van ondernemen. Bij het woord 'netwerken' denken veel mensen meteen aan een fysiek netwerkevent met hapjes en drankjes, waar visitekaartjes worden uitgedeeld, waar pitches worden gegeven, ... Maar nu alles grotendeels online en van thuis uit moet, gebeurt ook netwerken via een digitale weg. Hoe pak je dit aan? Met onze zes tips leer je ook in de virtuele wereld boeiende mensen kennen!

1. Update je LinkedIn profiel

LinkedIn is een manier om met boeiende mensen in contact te komen, om klanten te leren kennen en vooral om een netwerk op te bouwen en te onderhouden. Bovendien is je LinkedIn-profiel vaak één van de eerste Google-zoekresultaten wanneer men naar jou of naar je zaak zoekt. De kracht van dit platform is dus niet te onderschatten! Je kan je profiel aanzien als het digitale visitekaartje van je bedrijf. Zorg er daarom voor dat je bedrijfsprofiel volledig en up-to-date is.  

2. Zorg voor een goed eerste indruk

Net zoals bij een fysiek event is een eerste indruk zeer belangrijk. Zorg ervoor dat je in een rustige omgeving zit zonder al te veel achtergrondgeluiden en met een stabiele internetverbinding. Ook komt een neutrale achtergrond professioneler over. 

3. Check op voorhand de deelnemerslijst

Probeer je, indien mogelijk, voor te bereiden op het digitaal event door de deelnemerslijst te bekijken. Zo kun je nadenken over welke contacten je nuttig lijken. Op deze manier kan je tijdens het event doelgerichter netwerken. Eens je weet wie deelneemt, en wie voor jou mogelijk interessant is, kan je nog een stap verder gaan en hun LinkedIn-profiel bekijken. Hierdoor kan je makkelijker een aanknopingspunt vinden om een gesprek te starten. 

4. Stel jezelf voor via de chatfunctie

Wanneer de organisatoren een chatfunctie voorzien, is het nuttig om jezelf kort voor te stellen. Zo weten mede-deelnemers wie je bent en wat je hen te bieden hebt. Je hebt misschien je lijstje van mensen opgesteld die je graag zou spreken, maar sta ook open voor andere contacten. Deze persoon heeft immers ook zijn of haar eigen netwerk, dat op zijn beurt interessant voor jou kan zijn. 

5. Maak gebruik van een break-out room, netwerkcarrousel, …

Door deze initiatieven kom je als deelnemer terecht in kleinere groepen. Hierdoor wordt netwerken laagdrempeliger, vergroot je de onderlinge betrokkenheid en zet je de deelnemers actief aan het werk. Het is eveneens een manier om met mensen in contact te komen die je normaal niet zou aanspreken. Dit kan heel wat leuke en vooral interessante gesprekken opleveren. 

6. Blijf geconnecteerd

Blijf de contacten die je tijdens het event hebt gelegd onderhouden. Noteer bijvoorbeeld goed hun gegevens, dan kan je achteraf een mail sturen om hen te bedanken voor het aangename gesprek. Voeg contacten ook toe op LinkedIn. Dit kan het begin betekenen van een fijne professionele samenwerking. 

Heb je zin om te netwerken, maar weet je niet goed waar? VLAIO helpt je alvast op weg. 

Neem in eerste instantie een kijkje op de VLAIO-kalender waar je heel wat events van onze partnerorganisaties uit het VLAIO Netwerk kan terugvinden. Daarnaast raden we aan om te surfen naar de website van je sector- of werkgeversorganisatie. De kans is groot dat ook zij interessante netwerkevents op de agenda hebben staan. Ook loont het om je aan te sluiten bij een lerend netwerk. In onze Expertisedatabank kan je alvast de lerende netwerken terugvinden. 

 

Verdiep je verder in netwerken!

Kom meer te weten over het in kaart brengen en verder uitbouwen van je netwerk in het partnershipcafé van onze startersgids. Bekijk ook zeker onze extra tips rond netwerken: ‘Netwerken hoe doe je dat?’.

 

 

Delen: