Nieuw steuninstrument voor investeringen in grootschalige elektrische boilers en warmtepompen

Publicatiedatum

De 'transitiecontracten Klimaatsprong' steunen bedrijven met een omvangrijke CO₂-uitstoot bij investeringen in grootschalige elektrische boilers of warmtepompen. De middelen worden toegewezen via een veilingprocedure. Heb je vragen of wil je advies? Boek dan je online adviesgesprek met een VLAIO-bedrijfsadviseur.

Doelgroep

Het nieuw steuninstrument ‘transitiecontracten Klimaatsprong’ richt zich naar ondernemingen met een omvangrijke CO₂-uitstoot: 10.000 ton/jaar of meer in het kalenderjaar 2022. De steun helpt bij investeringen in grootschalige elektrische boilers en warmtepompen. De Vlaamse Regering maakt hiervoor 70 miljoen euro vrij. 

Veilingprocedure

De methode die gebruikt zal worden voor de nieuwe oproep is ‘contracts for difference’, een systeem dat al gebruikt wordt in Nederland en Duitsland. In dit systeem wordt de steun over meerdere jaren gegeven. Bij deze oproep gebeurt dit voor een steunperiode van 10 jaar. Dit biedt investeerders een langdurige zekerheid en stimuleert de ontwikkeling van duurzame energieprojecten op lange termijn. 

Het systeem is ook gekoppeld aan de evolutie van bepaalde economische parameters. Voor de huidige oproep zijn dit de prijzen van elektriciteit en aardgas en de kost van emissierechten. Daardoor wordt de hoogte van de steun jaarlijks aangepast aan de ontwikkelingen op de energie- en emissiemarkt waardoor de regeling flexibel kan inspelen op veranderingen in marktomstandigheden.  

Aanvraagprocedure

De oproep verloopt in 2 fasen: 

  • Voorinschrijving: Op dit moment staat de voorinschrijving open. Je kan je projectvoorstel indienen via de roze knop rechtsboven op de pagina over de subsidie. De voorinschrijving blijft open tot 1 maand voor het afsluiten van het biedproces.
  • Biedproces: De bedrijven die tijdens de eerste fase van de oproep hun interesse om deel te nemen formeel bevestigd hebben en waarvan de aanvraag ontvankelijk werd verklaard, krijgen tijdens het biedproces de kans om een bod uit te brengen. De biedprocedure wordt uiterlijk begin november 2024 geopend.
 

Boek je adviesgesprek

Heb je vragen over deze oproep? Wil je meer informatie? Of afstemmen of jouw project in aanmerking kan komen? Boek dan jouw gratis adviesgesprek met een VLAIO-bedrijfsadviseur op 29 of 30 augustus of 16 of 18 september.

Boek jouw tijdsslot

 

Onderdeel van Klimaatsprong

De oproep kadert binnen het programma ‘Klimaatsprong’ dat tot doel heeft om de energietransitie naar klimaatneutraliteit tegen 2050 te faciliteren. Via verschillende maatregelen en adviezen op het vlak van innovatie, infrastructuur, transitie en energie ondersteunt dit programma bedrijven uit de basisindustrie om over te schakelen naar groene technologieën zonder dat ze verliezen aan competitiviteit. VLAIO coördineert dit programma.  

 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven over het laatste nieuws rond deze nieuwe steunmaatregel? Laat hier je gegevens achter.

 

Delen: