Nieuwe coronamaatregelen: wat je moet weten als ondernemer

Publicatiedatum
Opnieuw zijn enkele restricties aangekondigd om de heropleving van het coronavirus te bestrijden. Deze kunnen lokaal variëren. We vatten kort samen wat je als ondernemer moet weten.
kleurig mondmasker hangt aan de deurklink

Strijden tegen de heropleving van het coronavirus

De Nationale Veiligheidsraad heeft op 27 juli 2020 beslist een aantal nieuwe coronamaatregelen te nemen om de heropleving van het coronavirus aan te pakken. De maatregelen kunnen we opsplitsen in nationale en lokale regels. We vatten hier kort de belangrijkste maatregelen voor ondernemers samen.

Nationale maatregelen

Algemeen:

Telethuiswerk is opnieuw sterk aanbevolen bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten, welke grootte zij ook hebben, voor alle personeelsleden wiens functie zich ertoe leent. Lees hier 8 vuistregels voor geslaagd telewerken.

Voor organisatoren van evenementen:

  • Niet-begeleide bijeenkomsten zoals familie- of vriendenbijeenkomsten, maar ook recepties en banketten met privékarakter, zijn beperkt tot maximaal 10 personen (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend).
  • Een begeleide, georganiseerde activiteit van bijvoorbeeld een club of vereniging mag maximaal 50 personen ontvangen. 
  • Een officieel georganiseerd evenement mag maximaal 100 personen binnen en maximaal 200 personen buiten ontvangen. 
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht op een evenement.
  • We raden aan het COVID Event Risk Model te gebruiken om na te gaan of jouw evenement in alle veiligheid kan doorgaan.

Voor winkeliers, handelaars en marktkramers:

  • Een mondmasker is verplicht in de winkels, winkelcentra, winkelstraten en op de markten voor iedereen ouder dan 12 jaar. 
  • De regels die eerder golden in winkels, nl. je boodschappen alléén doen (of vergezeld van een minderjarige die onder hetzelfde dak woont of een persoon die hulp nodig heeft) gedurende maximum 30 minuten (behalve op afspraak), worden weer van kracht.

Lees hier 10 richtlijnen om een veilige winkel te organiseren.

Voor horecaondernemers:

  • Aan één tafel kunnen maximaal 10 personen plaatsnemen (opgelet, andere regel in provincie Antwerpen, zie onder). Het is een individuele verantwoordelijkheid van de klant om de regels van de sociale bubbel te respecteren.
  • Klanten dragen verplicht een mondmasker, behalve wanneer ze aan hun eigen tafel zitten.
  • De contactgegevens van één klant per tafel moet je registreren bij aankomst en bewaren gedurende 14 kalenderdagen. Het volstaat een telefoonnummer en/of e-mailadres te vragen. Die contactgegevens mogen enkel worden gebruikt voor de doeleinden van de strijd tegen COVID-19. Na 14 dagen moet je ze dus vernietigen. 
  • Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00 uur. Voor andere horecazaken blijft het sluitingsuur 1.00 uur, tenzij de lokale overheid anders heeft beslist (zie hieronder 'Provincie Antwerpen').

Lees hier 10 tips om veilig op café of restaurant te gaan.

Ook deze ondernemers moeten contactgegevens bijhouden:

Wellnesscentra, sportlessen, zwembaden, casino's, speelautomatenhallen en feest- en receptiezalen dienen ook de contactgegevens van één bezoeker of deelnemer per huishouden te bewaren.

Ook hier geldt: Het volstaat een telefoonnummer en/of e-mailadres te vragen. Die contactgegevens mogen enkel worden gebruikt voor de doeleinden van de strijd tegen COVID-19. Na 14 dagen moet je ze dus vernietigen. 

Lokale maatregelen

Heel wat lokale overheden hebben bijkomende maatregelen genomen om de epidemiologische situatie op hun grondgebied aan te pakken. Het gaat meestal om het afbakenen van een publiek druk bezochte plaats waar het dragen van een mondmasker verplicht is.

Heeft jouw gemeente of stad bijkomende gezondheidsmaatregelen genomen? Daarvoor check je best de website van jouw lokale overheid. Op de website van de Stad Brussel vind je bijvoorbeeld een lijst met straten waar een mondmasker verplicht is.

Provincie Antwerpen:

In de provincie Antwerpen is de situatie uitzonderlijk. Specifiek voor die provincie zijn dan ook aanvullende maatregelen genomen om de verspreiding van het COVID-19 tegen te gaan:

  • Iedereen ouder dan 12 jaar moet in het publiek domein een mondmasker dragen.
  • Tussen 23.30 en 06.00 uur geldt er een avondklok: iedereen moet thuis zijn. Noodzakelijke verplaatsingen naar of voor het werk kunnen tijdens die uren wel plaatsvinden. 
  • Restaurants en cafés sluiten om 23.00 u 's avonds. Het gezelschap aan één tafel is beperkt tot 4 personen of tot een gezelschap dat bestaat uit personen die behoren tot één gezin.

In de meest getroffen zone worden nog bijkomende maatregelen genomen, zoals het sluiten van fitnesscentra en kermissen. Je vindt alle maatregelen specifiek voor de provincie Antwerpen op de website van de provinciegouverneur.

Meer info?

Surf naar de federale informatiewebsite www.info-coronavirus.be of bel het algemeen contactnummer 0800 14 689.

 

Jouw bedrijf tijdens en na de coronacrisis

We willen jou als ondernemer inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen bij de heropstart na de coronacrisis. Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.

 

Delen: