Nieuwe EFRO-oproepen binnen de thema's digitalisering, city of things en klimaatadaptatie
Binnen de beleidsdoelstelling 'Slim Vlaanderen' worden twee oproepen gelanceerd die zich situeren binnen de thema's digitalisering en City of Things. Flankerend daaraan worden er voor GTI Limburg 2 oproepen binnen dezelfde thema's opengesteld.
De digitaliseringsoproep richt zich op projecten die kunnen zorgen voor een versterking van digitalisering bij burgers, bedrijven, onderzoeksorganisaties en overheden zoals bijv. het opzetten en ontwikkelen van open data en innovatieplatformen, het demonstreren, testen en experimenteren met nieuwe datagedreven digitale technologieën, het realiseren van digitaliseringsprocessen en het ontwikkelen van applicaties voor openbare besturen en (publieke) dienstverlening of het ontwikkelen van digitale toepassingen voor kmo's.
Met de nieuwe City of Things-oproep zijn we op zoek naar projecten die Internet of Things (IoT), (open) data en/of AI inzetten om op een slimmere manier aan beleidsvoering te doen en/of een maatschappelijke uitdaging willen aanpakken en dit in samenwerking met een relevant ecosysteem. De Vlaamse Regering zet in op de uitrol van een ‘Slimme Regio’ met als missie om de leefomgeving en levenskwaliteit van zij die de regio “gebruiken” te verbeteren en samen te werken om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken via innovatieve oplossingen, de focus ligt hierbij uitsluitend op opschalingsprojecten.
Binnen de beleidsdoelstelling 'Duurzaam Vlaanderen' wordt ingezet op het bevorderen van klimaatadaptatie, met zowel een generieke oproep, als een oproep binnen GTI Limburg. Met deze projectoproepen zijn we op zoek naar projecten die inzetten op het creëren van bedrijventerreinen van de toekomst. De projectoproep focust zich volledig op enerzijds het aspect van landschappelijke en ecologische kwaliteit, en anderzijds op het aspect van zuinig ruimtegebruik. We focussen daarbij op investeringsprojecten. Er wordt gezocht naar innovatieve demonstratieprojecten die een gezamenlijke buffering, recuperatie, en gebruik van water nastreven. Dit kan zich o.a. vertalen in volgende acties: aanwezige waterbuffers activeren, slimme water infiltratie, buffering van piekneerslag, nieuwe lokale waterbronnen, creëren van koppelkansen door bijv. collectieve waterbuffering, hergebruik regenwater tot proces- en reinigingswater
Voor de verschillende oproepen wordt gewerkte met een verplichte vooraanmelding. Projectideeën moeten via deze vooraanmelding voor 31 maart aangemeld worden. Na feedback hierop kan vervolgens voor 30 juni een definitief projectvoorstel ingediend worden. Meer informatie over de inhoud van de oproepen is terug te vinden in de oproepteksten via vlaio.be/efro.
Op maandagvoormiddag 27 februari wordt in het Auditorium van het Ellipsgebouw in Brussel een infosessie waar de verschillende oproepen toegelicht worden.
Later deze maand volgen ook nog oproepen voor de GTI's Kempen en West-Vlaanderen. Enkel projecten die inpasbaar zijn in de GTI-strategie van respectievelijke regio's en daar ook uitgevoerd worden zijn hiervoor ontvankelijk.