Nieuwe NACE-codes voor ambulante en kermisactiviteiten

Publicatiedatum

Vanaf 1 januari 2025 vernieuwen de NACE-codes die de activiteiten van een onderneming omschrijven. Die aangepast nomenclatuur NACEBEL 2025 maakt weinig tot geen onderscheid meer tussen het ambulante karakter van de verkoop en de handel op een vaste locatie. Dat was voorheen al zo in de verkoop van diensten. Nu volgen de verkopen van goederen eveneens diezelfde lijn. Alleen kermisattracties en mobiele eetgelegenheden behouden elk nog een specifieke NACE-code.

Gevolgen voor ambulante handelaars en andere ondernemers

Steeds meer verbreden ambulante handelaars hun kanalen om producten te verkopen aan consumenten. Ze beperken zich niet langer tot hun standplaats op de markt, maar combineren dit met online verkoop, de verkoop vanuit hun loods, enz. Omgekeerd zien andere handelaars soms een opportuniteit in de ambulante verkoop om ook via die weg hun producten te verhandelen. Tot dit jaar moesten deze ondernemers een administratieve stap nemen door bijkomende NACE-codes in de Kruispuntbank van Ondernemingen te laten registreren. Die administratie stap verdwijnt vanaf 2025, een vereenvoudiging voor ondernemers.

Gevolgen voor organisatoren van ambulante handel

Markleiders controleren vandaag in de Kruispuntbank van Ondernemingen of een onderneming actief is en of verkopers van producten een specifieke code hebben voor ambulante handel. Weldra is er - net als voor diensten al langer het geval is - geen specifieke code voor de ambulante verkoop van producten meer. De enige uitzondering blijven de mobiele eetgelegenheden. Ook kermisattracties behouden een eigen, specifieke NACE-code, al wijzigt de code zelf wel. In de Kruispuntbank van Onderneming is naast de NACE-code steeds de omschrijving van de activiteit terug te vinden.

Wat wijzigt aan de NACE-codes?

Wie de conversietabel tussen het oude en nieuwe systeem bekijkt, merkt dat voor de NACE-codes die betrekking hebben op de detailhandel van producten (codes die beginnen met 47), het onderscheid naar verkoopkanaal verdwijnt. Tot nu toe waren verschillende codes van toepassing, afhankelijk of het ging om verkoop in vestiging voor ambulante verkoop en verkoop via internet of postorder. Het onderscheid tussen de verschillende codes zit nu meer in de aard van de verkochte producten.

Zo bestaan de specifieke, oude NACE-codes voor markt- en straathandel (47.810, 47.820 en 47.890) niet langer. Dezelfde nieuwe NACE-codes als voor handel vanuit een vestiging gelden voortaan ook voor de ambulante verkoop. Zo zal een detailhandelaar in groenten en fruit met de nieuwe NACE-code 47.210 bijvoorbeeld dus niet alleen een handelspand kunnen uitbaten, maar ook een standplaats op de markt kunnen toegewezen krijgen.

Voor ambulante handel in diensten wijzigt er op dit vlak niets. In het oude en het nieuwe systeem werden en worden dezelfde NACE-codes gebruikt, ongeacht de wijze of locatie van de verkoop. Met de nieuwe NACE-code 96.210 kunnen kappers bijvoorbeeld hun diensten ambulant of in een vestiging aanbieden.

De NACE-code voor de exploitatie van kermisattracties blijft specifiek bepaald. Al wijzigt de code zelf wel. De huidige NACE-code 93.211 wordt de nieuwe NACE-code 93.291. Foodtrucks, smoutebollenkramen, … hebben binnenkort NACE-code 56.120 voor ‘activiteiten van mobiele eetgelegenheden’ die de huidige NACE-code 56.102 vervangt.

Wanneer gaan deze wijzigingen in?

Vanaf 1 januari 2025 schakelen we in ons land over naar de vernieuwde NACE-nomenclatuur. De nieuwe structuur en titels van de NACEBEL 2025 vind je in deze tabel. Statbel publiceerde eveneens deze conversietabel die de codes van de huidige NACEBEL 2008 omzetten naar de nieuwe NACEBEL 2025. De activiteiten van de actieve ondernemingen worden de komende maanden in de Kruispuntbank van Ondernemingen automatisch omgezet naar NACEBEL 2025.

Wat is NACE?

De Nomenclature générale des Activités économiques dans les Communautés Européennes (NACE) wordt door de Europese Unie gebruikt om de commerciële en niet-commerciële activiteiten van ondernemingen te omschrijven en in bepaalde klassen op te delen. Elke lidstaat kan deze nomenclatuur verder uitdiepen. Daarom spreken we in België over NACEBEL.

Delen: