Nieuwe oproep voor samenwerkingen rond circulair businessmodel
De nieuwe oproep 'circulaire ketensamenwerking' ondersteunt proefprojecten van ondernemingen en organisaties die samen een circulair businessmodel ontwikkelen. Het gaat om het ontwikkelen, testen en implementeren van een circulair product, proces, of circulaire dienst. De partnerschappen krijgen hiervoor 80% steun en maximum € 100.000 per project. Meer weten? Schrijf je nu in voor de infosessie over deze oproep op 23 april van 9u tot 10u.
Wie kan een aanvraag indienen?
De aanvraag moet ingediend worden door een samenwerkingsverband met minimaal twee kmo's die niet verbonden zijn. Het partnerschap kan aangevuld worden met alle partners die nodig zijn om de keten ook na dit project te laten functioneren.
Welke diensten komen in aanmerking?
Het kan uitdagend, duur en complex zijn om een samenwerking en gemeenschappelijk circulair business model op te zetten. Het uitwerken van zo’n gemeenschappelijk businessmodel en de concrete implementatie ervan zijn daarom steunbaar via dit instrument.
Omdat elk project een andere aanpak zal vereisen, wordt voorzien dat een breed pallet aan acties en activiteiten mogelijk is. Het kan onder meer gaan om een combinatie van deze activiteiten:
- Behoeften en uitdagingen begrijpen
- Gemeenschappelijke doelen vaststellen
- Pilootprojecten faciliteren
- Circulaire businessmodellen ontwikkelen
- Data en informatie delen
- Proof of Concepts uitwerken
Belangrijke data
- 19 april 2024 om 10 uur – deadline inschrijving infosessie
- 23 april 2024 van 9 tot 10 uur – Infosessie nieuwe oproep. Schrijf hier in!
- 15 mei 2024 – opening indieningsperiode via ‘roze knop’
- 13 juni 2024 – sluiting indieningsperiode
VLAIO biedt gratis advies
De VLAIO bedrijfsadviseurs kunnen de aanvragers ondersteunen bij de voorbereiding van hun voorstel. Zij hebben een breed zicht op het circulaire ecosysteem in Vlaanderen en werken nauw samen met het VLAIO-netwerk. De bedrijfsadviseurs kunnen bijvoorbeeld:
- helpen met het helder krijgen van de doelstellingen van het project
- de waardeketen analyseren, risico’s en afhankelijkheden tussen partners ontdekken
- zoeken naar ontbrekende partners of kennis om de waardeketen te kunnen omvatten
- helpen bij het opstellen van de begroting
Sommige van bovenstaande punten gebeuren best voor de indiening van het project, maar kunnen mogelijk ook tijdens het project verdergezet worden.
Meer inspiratie vind je ook in enkele circulaire tools.