Nieuwe PIO-overheidsopdracht: Vaartuigen op alternatieve aandrijving en brandstof

Publicatiedatum

Voor het PIO-project “Vaartuigen op alternatieve aandrijving en brandstof” lanceerde De Vlaamse Waterweg een innovatieve overheidsopdracht voor de hermotorisatie van de duwboot Den Engel. Deze hermotorisatie zal een belangrijke verduurzaming van Den Engel betekenen en zal ook als demonstratieproject gebruikt worden voor de binnenvaartsector. Interesse? Stel je kandidaat voor 12 augustus 2024, 09.30 uur.

Waarover gaat dit PIO-traject?

De Vlaamse Waterweg wil met dit PIO-project een demoproject opzetten om de binnenvaartsector te overtuigen van de mogelijkheden van alternatieve aandrijving en brandstof voor binnenvaartschepen. Het wijzigen van brandstof en aandrijving brengt niet alleen een technologische uitdaging met zich mee. Er komen ook belangrijke randvoorwaarden bij kijken op vlak van infrastructuur voor de alternatieve brandstof/energievoorziening en op financieel en regelgevend vlak.

De Vlaamse Waterweg verwacht via het PIO-project tot een beoordelingskader te komen dat onder meer aangeeft welke factoren bepalen of de ombouw van een voertuig financieel haalbaar is. Het demoproject vormt de praktijktoets voor dit kader en vervult een voorbeeldfunctie naar de sector toe. Het project past in het mobiliteitsbeleid van de Vlaamse Regering om binnenvaart te stimuleren als alternatieve vervoersmodus en in de verduurzaming van de binnenvaart die tegen 2050 emissievrij moet zijn.

Voortraject: behoefte- en marktanalyse

Rebel Ports & Logistics BE bv, met ondersteuning van MULTI nv, begeleidde De Vlaamse Waterweg om de uitdaging verder scherp te stellen en voerde een marktonderzoek uit. De resultaten van deze voorbereiding zijn beschikbaar in het eindrapport.

Interesse?

Interesse in deze overheidsopdracht? Je vindt alle opdrachtdocumenten op e-Procurement. Dien jouw kandidatuur in voor 12 augustus 2024, 09.30 uur.

Delen: