Nu ook in West- en Oost-Vlaanderen loonkostvermindering in steunzones

Publicatiedatum

Vanaf 1 november 2024 kunnen kmo’s in West- en Oost-Vlaanderen 4 à 5% loonkostvermindering krijgen voor jobs die ze creëren door een investering in een steunzone. In bepaalde gemeenten geldt dit ook voor grote ondernemingen. Deze maatregel was al langer van toepassing in de andere provincies. Wil je hier meer over weten? Schrijf je dan in voor een infosessie in Izegem, Oostkamp of Gent. 

Wat zijn steunzones?  

Steunzones of ontwrichte zones zijn gebieden die zware economische klappen kregen en dus tijdelijk ‘economisch’ ontwricht zijn. Bedrijven die investeren in deze zones en zo nieuwe jobs creëren, kunnen rekenen op een loonkostvermindering van 4 à 5 %. De steun bestaat uit een vermindering van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing met 25%. De regering wil hiermee jobcreatie ondersteunen in regio’s die getroffen werden door zware saneringen of stopzettingen.  

Toepassingsgebied

De Vlaamse en federale regering hebben het toepassingsgebied van de steunzones verruimd. De maatregel werd eerder al uitgerold in de provincies Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant en het oostelijk deel van de provincie Oost-Vlaanderen. Vanaf 1 november 2024 zal de maatregel ook in voege treden in de provincie West-Vlaanderen en in het westelijk deel van de provincie Oost-Vlaanderen.  

Ligt jouw bedrijf op een bedrijventerrein, of ben je gevestigd in een bedrijvencentrum of incubator in één van de gemeenten opgenomen in onderstaande kaart, dan is het zeker interessant voor jou om de verdere voorwaarden te overlopen. 

Overzichtskaart nieuwe steunzones

Wat met grote ondernemingen? 

Door de Europese staatssteunregels komen grote ondernemingen alleen in aanmerking als ze gevestigd zijn in een gemeente die opgenomen is op de Europese regionale steunkaart 2021-2027. Dit zijn de lichtbruin gekleurde gemeenten op bovenstaande kaart.  

Infosessies in West- en Oost-Vlaanderen

VLAIO organiseert samen met FOD Financiën, Embuild, Unizo, Voka en het Industriepartnerschap drie gratis infosessies:  

  • 15 oktober in Izegem (steunzone West-Vlaanderen - Zuid) – Schrijf je in
  • 21 oktober in Oostkamp (steunzone West-Vlaanderen - Noord) – Schrijf je in
  • 22 oktober in Gent (steunzone Oost-Vlaanderen) – Schrijf je in

De infosessies gaan telkens door van 11.45u tot 13.30u. Reservatie is verplicht. Tijdens de infosessie kom je te weten:

  • wat deze steun concreet voor jouw bedrijf kan betekenen,
  • welke zones werden toegevoegd en hoe je dit kan opzoeken,
  • hoe en vanaf wanneer deze steun kan worden aangevraagd,
  • of jouw investeringsproject in aanmerking komt voor deze steunmaatregel

Het programma voor de sessies ziet er als volgt uit:

  • 11.45u: onthaal met broodjesmaaltijd
  • 12.15u: Verwelkoming
  • 12.20u: Inhoud van de steunmaatregel: Welke steun? Voor welke bedrijven? Voor welke investeringen? Welke procedure volgen? (door Hamid Douibi, Attaché wetgeving, FOD Financiën en door Luc Royackers, bedrijfsadviseur VLAIO)
  • 13.15u: vragenronde
  • 13.30u: einde sessie en mogelijkheid tot nabespreking tot 14u 

Delen: