Ontdek de favoriete podcasts en Youtubekanalen van VLAIO bedrijfsadviseurs Kris en Bruno
Dag van de Wetenschap zondag 27 november
Microgroenten kweken zonder aarde, stamceltherapie, slimme machinesturing van pompen, … Heel wat ondernemersverhalen bewijzen het: geen innovatie zonder wetenschap. Samen creëren ondernemers en onderzoekers dagelijks nieuwe toepassingen die antwoorden bieden op complexe vraagstukken. Zo verbeteren ze onze wereld en toekomst.
De Dag van de Wetenschap op zondag 27 november zette naar jaarlijkse gewoonte deze wetenschappelijke onderzoeken en technologische innovaties op het podium. Je kon zelf op verkenning gaan achter de schermen van bedrijven, universiteiten, hogescholen, musea en onderzoeksinstellingen.
Heb je een onstilbare honger naar méér wetenschap en technologie? VLAIO bedrijfsadviseurs Kris Honraet en Bruno Van de Casteele weten hoe dat is! Speciaal voor Dag van de Wetenschap sommen zij hier hun favoriete Youtubekanalen en podcasts op:
Wetenschap en innovatie voor de oren en ogen
De acht kijkgrage kenniskanalen van Kris
- In a nutshell legt uiteenlopende, meestal maatschappelijk relevante thema’s uit aan de hand van korte, eenvoudige animaties. Een greep uit hun aanbod: coronavirus, klimaatopwarming, bijensterfte… Een aanrader voor zowel jong als oud.
- Ook BusinessInsider behandelt maatschappelijk relevante thema’s in korte, bevattelijke filmpjes. Van kunstmatig gegroeid vlees tot eeuwenoude technieken om papier te maken.
- Veritasium is een kanaal met wetenschapsvideo’s van fysicus Derek Muller waarin zowel experimenten, interviews met experten, demonstraties als discussies met het publiek aan bod komen. Van schaduwballen en parallelle werelden tot het meeste ronde object ter aarde.
- Op Smarter Everyday verwondert ruimtevaart en mechanica ingenieur Destin Sandlin je met filmpjes over hoe je in alledaagse dingen de wonderlijke processen van natuurwetten en mechanica kan terugvinden. Zoek ‘Prince Rupert’s drop’ maar eens op. Fascinerend. In zijn experimenten maakt hij ook graag gebruik van ultra slow motion om data te collecteren.
- Het kanaal van Tom Scott haalt alle rariteiten in de wereld naar boven, denk maar aan een lift voor boten, een schietstand die over een drukke baan schiet, een sinking ship simulator, …. Ideaal voor mensen die op zoek zijn naar de ‘speciallekes’ in de wereld.
- Een kanaal dat mooi bij dat van Tom Scott aansluit is Vox. De quirky cases maar ook soms maatschappelijk relevante topics worden in korte filmpjes gegoten zodat je weer mee bent. Van ‘The rise of Putin’ en het Israëlisch Palestijns conflict tot wat er gebeurt met je knokkels als die knakken. Kort en snackable.
- Zoals de naam al doet vermoeden is Numberphile hét kanaal voor de cijferliefhebbers. Met zaken zoals: de beste wetenschappelijke manier om een taart te snijden, maar ook speciale cijfers - nee niet Pi - zoals 6174 of 8128…
- 3Blue1Brown is een kanaal in het wiskundedepartement. Complexe mathematische zaken worden met mooie illustraties en animaties gevisualiseerd. Vooral de reeksen waarin AI en meer bepaald neurale netwerken worden uitgelegd zijn een aanrader.
Bruno’s luisterkanalen:
- Nerdland maandoverzicht: Maandelijkse podcast met een overzicht en bespreking van het wetenschaps- en technologienieuws van de afgelopen maand.
- Kritisch Denken over jawel, kritisch denken en wetenschapscommunicatie.
- Duurzaam innoveren van Flanders’ Make over technologische innovaties in de industrie: In deze reeks gaan experts van Flanders Make in gesprek met onder andere experts uit het bedrijfsleven. Over hoe zij de digitale toekomst van de industrie zien. Waar liggen de kansen en hoe zorgen we ervoor dat bedrijven daarmee toekomstbestendig zijn?
- In de podcastreeks brAInbytes geven onderzoekers en experten verbonden aan het Kenniscentrum Data & Maatschappij tekst en uitleg bij hun belangrijkste bevindingen over Artificiële Intelligentie en datagedreven applicaties van het afgelopen jaar. Daarnaast kijken ze ook naar de niet zo verre toekomst en de potentiële impact van AI op ons dagelijks leven.
- Universiteit van Vlaanderen maakt wetenschap toegankelijk voor iedereen. De meest begeesterende wetenschappers van alle Vlaamse universiteiten geven les en laten je kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen.
- In de podcast Gekke Genen gaan Wencel en Sofie op zoek naar het ideale recept voor een optimale gezondheid. Ze gaan dieper in op de werking van het lichaam en geven tips om gezonder te worden… en te blijven.
Wetenschappelijke wereld en bedrijfswereld versmelten
Een innovatieve onderneming z it vaak met onderzoeksvragen, een onderzoeker wil zijn theorie kunnen toetsen aan de praktijk. Het versterken van de band tussen de academische en bedrijfswereld is meer dan ooit nodig om de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en slimme innovaties tot stand te brengen.
Een Baekeland- of innovatiemandaat geeft een onderzoeker de kans een doctoraatsproject uit te voeren in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. De mobiliteit van de onderzoeker tussen de academische en bedrijfswereld wordt aangemoedigd. Het bedrijf bepaalt de strategische oriëntatie van het project en zorgt voor cofinanciering. Een promotor aan een Vlaamse universiteit staat in voor de wetenschappelijke kwaliteit van het project.
Een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen bedrijf Oleon, Universiteit Gent en doctorandus Pieter Nachtergaele kan je hier lezen:
Op zoek naar begeleiding op maat?
De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken. Neem contact met hen op via deze website of mail naar info@vlaio.be.