Ontdek de nieuwe PIO-projecten!
Eind vorig jaar lanceerde PIO een nieuwe oproep voor het indienen van innovatieve projecten. We kregen heel wat interessante en diverse projectaanvragen binnen, van een meer geïntegreerde aanpak voor verkeersveiligheid tot zonne-energetisch potentieel in erfgoedcontext. Uiteindelijk zijn er 9 projecten die kunnen rekenen op verdere begeleiding en advisering in een PIO-traject. Benieuwd welke projecten dit zijn?
Integrale aanpak verkeersveiligheid
Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken streven samen naar veiliger verkeer. Via een PIO-project rond de integrale aanpak van verkeersveiligheid willen ze gevaarlijke locaties proactief en anticiperend identificeren, in plaats van te wachten tot een ongeval gebeurt. Het doel van dit project? De ontwikkeling van een geïntegreerd instrument dat traditionele ongevallendata combineert met andere objectieve en subjectieve databronnen, zoals infrastructurele kenmerken en de ervaring van weggebruikers. Hierdoor kunnen beleidsmakers gerichter prioriteiten stellen en de effectiviteit van genomen maatregelen beter opvolgen.
Tijdsregistraties via smart tracking
AZ Oostende wil patiëntbewegingen op de spoeddienst automatisch registreren via trackingtechnologie. Het ziekenhuis tracht zo de zorg efficiënter te organiseren, wachttijden te verkorten en de administratieve last voor zorgverleners te verminderen. Op die manier komt er meer tijd vrij voor directe patiëntenzorg. Daarnaast zal dit nieuwe systeem zorgen voor inzicht in procesverbeteringen, betere resourceplanning en een verhoogde kwaliteit van zorg door middel van gegevensanalyse en realtime meldingen. Benieuwd naar dit project?
Opgepompt grondwater hergebruiken
Toerisme Vlaanderen wil opgepompt grondwater uit een mijnverzakkingsgebied hergebruiken op het kasteeldomein van Leut, wat voor een verbetering van de waterhuishouding zorgt en voor het ecologisch herstel van het landschap. Op die manier wil het overheidsagentschap een innovatieve en inspirerende bestemming creëren.
Intelligente dispatching van burgermeldingen
De stad Halle ontwikkelt een innovatieve aanpak om burgermeldingen te verwerken en toe te wijzen met behulp van generatieve AI. Dankzij automatische samenvattingen, categorisatie en sentimentanalyse worden meldingen snel en nauwkeurig behandeld, wat resulteert in een efficiëntere dienstverlening aan burgers. Kom meer te weten over dit project.
Zonne-energie in erfgoedcontext
De gevel en het dak van Concertgebouw Brugge zijn aan vernieuwing toe. Dit PIO-project achterhaalt of gebouwgeïntegreerde zonnepanelen de huidige terracottategels kunnen vervangen, met behoud van het historische uitzicht. Het doel is niet alleen duurzame energieopwekking en -deling, maar ook een voorbeeld stellen voor de implementatie van zonnepanelen in erfgoedcontexten in Vlaanderen en daarbuiten.
GIS-tool voor ruimtebeslag en verharding
De provincie Antwerpen ontwikkelt een GIS-tool om ruimtebeslag en verharding strategisch te balanceren, ter ondersteuning van de bouwshift. Het instrument centraliseert projecten, visualiseert kansen en vergemakkelijkt de ruimtelijke planning in Vlaanderen. Volg het project van dichtbij.
Clean Shift
Via het project "Clean Shift" wil De Vlaamse Waterweg een softwareplatform laten ontwikkelen dat realtime CO2-emissies van schepen meet, rapporteert aan verladers en simulaties biedt om emissies te verlagen. Het platform moet een nauwkeuriger alternatief bieden voor de huidige grove schattingen, rekening houdend met motor, brandstof en vaaromstandigheden. Zo kunnen ook kleine binnenvaartondernemingen rapporteren volgens de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), een Europese richtlijn die bedrijven oplegt wat en hoe ze moeten rapporteren over hun duurzaamheid.
Circulaire toepassingen voor baggerresidu
Dit project onderzoekt circulaire toepassingen voor de 500.000 ton filterkoeken, een soort van residu, die het AMORAS-project jaarlijks produceert bij de verwerking van baggermateriaal uit de Antwerpse haven. Het doel? Geschikte afnemers vinden en materialen nuttig hergebruiken in plaats van ze te storten.
AI-platform voor parlementaire vragen
Digitaal Vlaanderen wil een AI-platform laten ontwikkelen om de Vlaamse overheid te ondersteunen bij het coördineren en beantwoorden van parlementaire vragen. Dit platform zal coördinatoren helpen bij het toewijzen van vragen en biedt dossierbehandelaars suggesties voor antwoorden op basis van relevante gegevens. Dit efficiënter proces bespaart heel wat tijd.