Ontdek zowel de nieuwe PIO-projecten als de nieuwe oproep

Publicatiedatum

In het voorjaar lanceerde het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) een nieuwe oproep. Uiteindelijk zijn er 7 projecten die kunnen rekenen op verdere begeleiding en advisering in een PIO-traject. Wil je ook eens een PIO-aanvraag indienen? Reserveer dan 3 september voor de infosessie over de nieuwe oproep dit najaar.

7 nieuwe PIO-projecten

  • 1

    Hoe kan het transport van stalen en materialen tussen ziekenhuiscampussen zo efficiënt mogelijk verlopen? Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst wil aan de hand van een PIO-traject bekijken hoe dit kan gebeuren via dronetransport. Lees meer over dit project.

  • 2

    In dit project wil De Watergroep bekijken hoe ze de drukgarantie en -reductie van het waterreservoir in Bredene kan realiseren via de inbouw van een frequentiegestuurde pompgenerator of turbine. Op die manier krijg je de nodige drukval en kan je tegelijk elektriciteit opwekken voor gebruik in de installatie. Benieuwd naar dit project?

  • 3

    Audit Vlaanderen zoekt een innovatieve oplossing die een meerwaarde kan bieden om het auditproces te versnellen, het manuele werk (indexeren, referentiëren) te verlichten en de analyse op een efficiëntere manier te laten verlopen. Kunnen machine learning, artificiële intelligentie en de inbedding van Robotic Process Automation (RPA) helpen? Meer info over dit project vind je op onze website.

  • 4

    Verko wil inzetten op innovatieve technieken bij de installatie van een nieuw waterzuiveringssysteem om het energie- en chemicaliënverbruik te kunnen verminderen. Daarnaast wil het inzetten op circulair watergebruik door zuivering tot drinkwater en hergebruik op de site. Kom meer te weten over dit project.

  • 5

    Het Vlaams Energiebedrijf wil met dit project onderzoeken hoeveel energie bespaard kan worden door de verschillende utilities (verlichting, verwarming, ventilatie, koeling) van een gebouw automatisch af te stemmen op de feitelijke noden van de gebruikers. Meer weten over dit project?

  • 6

    Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wil met dit project tot innovatieve aanbestedingsvormen komen om onderhoudstaken aan wegen en infrastructuur te organiseren en te laten uitvoeren. Volg het project van dichtbij!

  • 7

    Het in kaart brengen van de CO2-uitstoot van het uitgebreide ziekenhuisnetwerk in Antwerpen is een uitdagende taak. Dit project wil een reproduceerbare meet- en bepalingsstrategie ontwikkelen, specifiek afgestemd op de zorgsector. Met deze strategie kan het netwerk de werkelijke impact van verschillende processen inzichtelijk maken, zodat het prioriteiten kan stellen en een effectieve klimaatstrategie kan formuleren. Meer weten over deze uitdaging?

Nieuwe PIO-oproep

PIO biedt je als Vlaamse publieke organisatie de kans om via een overheidsopdracht innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen en te laten valideren. Deze oplossingen bieden een antwoord op de problemen of uitdagingen die zich in jouw publieke organisatie stellen. Op dit ogenblik begeleidt PIO meer dan 100 innovatieve overheidsprojecten en werkt samen met meer dan 50 innoverende overheidsorganisaties.

Om jouw oplossingen te laten ontwikkelen en valideren via een overheidsopdracht, begeleid en financieel ondersteund door PIO, moet je deelnemen aan een PIO-oproep. Er is een oproep in het voorjaar en eentje in het najaar. Deze staan open voor alle thema’s en domeinen. De volgende indiendatum is 10 oktober 2024.

Wil je als lokaal bestuur ook je kans wagen? Zet dan alvast 3 september in je agenda want dan organiseren de PIO-collega’s een infosessie over de nieuwe oproep.

 

Programma Innovatieve Overheidsopdrachten

PIO ondersteunt zowel de Vlaamse overheid als de Vlaamse publieke sector om via overheidsopdrachten aan de slag te gaan met innovatieve ideeën. Wil je een innovatieve oplossing laten ontwikkelen, testen en valideren? Dan ben je bij PIO aan het juiste adres. Zeker als het gaat om innovatieve oplossingen voor publieke noden waarvoor nog geen kant-en-klare oplossing bestaat.

PIO staat open voor alle thema’s en sectoren. Het werkt samen met overheden, ondernemingen, kennis- en onderzoekscentra.

 

Delen: