Op vlak van energie valt nog heel wat winst te boeken

Publicatiedatum

Ook voor ondernemingen brengt de klimaatopwarming heel wat uitdagingen met zich mee. Denk aan de onzekere, fluctuerende energieprijzen en de CO2-uitstoot bij het gebruik van fossiele brandstoffen. Willen we de Vlaamse klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 halen, dan is nadenken over energietransformatie voor je bedrijf uitermate belangrijk.

Niet alleen voor het milieu of het klimaat, overigens. Ook voor je eigen portemonnee. Zo verlaagt een transformatie je operationele kosten op langere termijn. Door over te schakelen op energie-efficiënte systemen verminder je je energieverbruik. Het vergroenen van je energiebevoorrading levert lagere, of op zijn minst voorspelbare, energierekeningen op die je concurrentiepositie verbeteren. Door te anticiperen op de steeds strengere milieunormen bereid je je voor op de toekomst. En niet onbelangrijk: door je ecologische voetafdruk te verminderen, boost je ook je bedrijfsimago.

Redenen genoeg om ons oor te luisteren te leggen bij VLAIO bedrijfsadviseurs Bart Deltour, Hans Haagdorens en Katelijne Strubbe die vanop de eerste rij bedrijven ondersteunen die energie besparen, zo hun kosten verminderen en tegelijk hun steentje bijdragen aan de strijd tegen schadelijke uitstoot. Zij vertellen welke financiële steun je als kmo of grote onderneming kan krijgen als je inzet op milieuvriendelijke energietechnologieën.

53.000 ton CO2-reductie per jaar

Bart Deltour: “Wist je dat VLAIO in 2023 meer dan driehonderd energiegerelateerde subsidieaanvragen goedkeurde, voor om en bij de 25 miljoen euro steun uitkeerde aan bedrijven en dat die bedrijven daarmee zo jaarlijks 53.000 ton CO2-uitstoot besparen? Er zijn dus weldegelijk middelen ter beschikking om ambitieuze, duurzame investeringen te helpen financieren.”

Bart Deltour

Bezint eer je begint, is een mooi en waar Vlaams gezegde, maar regelmatig vraag ik ondernemers toch om het even om te draaien en alvast te beginnen met zich te bezinnen.

Bart Deltour
VLAIO bedrijfsadviseur

Dat zulke investeringen kmo’s wat afschrikken, begrijpt Bart wel, “maar aan de kant blijven staan, is ook geen optie.” Als je nog niet precies weet of en hoe je aan zo’n energieverandering moet beginnen, vult Katelijne Strubbe aan, “zijn er best wel wat verkennende stappen die je kan nemen. Ik denk dan aan opleidingen of advies die je via de kmo-portefeuille of een kmo-groeisubsidie kan inwinnen. Op die manier kan je erachter komen welke technologie je het best kiest en of die voor jouw onderneming technologisch én economisch haalbaar is.”

“Ook de waterscan en de vergroeningsscan die VLAIO aanbiedt, zijn nuttige instrumenten om duurzame investeringen in water- en/of energiebesparing juist in te schatten. Met de vergroeningsscan kan je door VLAIO geselecteerde studiebureaus technologische oplossingen voor jouw bedrijf laten onderzoeken en doorrekenen zoals restwarmterecuperatie, het inzetten van industriële warmtepompen of de directe elektrificatie van stoomproductie.” Lachend sluit Bart af: “Bezint eer je begint, is een mooi en waar Vlaams gezegde, maar regelmatig vraag ik ondernemers toch om het even om te draaien en alvast te beginnen met zich te bezinnen.”

Ecologiesteun

Weet je als ondernemer al in welke richting jouw energie-investering gaat? Het is altijd handig om een VLAIO bedrijfsadviseur, zoals Katelijne, Hans of Bart te contacteren. Zij weten of en onder welke voorwaarden je voor een VLAIO subsidie in aanmerking komt. 

Hans Haagdorens: “Met een ecologiepremie+ komt VLAIO ondernemingen financieel tegemoet die investeren in technologieën die voorkomen op een gepubliceerde lijst. De Vlaamse overheid wil ondernemingen zo aanzetten om hun productieproces en gebouwverwarming milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken.”

“Een mooi voorbeeld daarvan is De Zuivelarij, fabrikant van de bekende Berloumikaas. Deze onderneming investeerde in een restwarmterecuperatie-installatie.”

Hans: “Naast de ecologiepremie+ biedt VLAIO ook GREEN investeringssteun aan voor ondernemingen en vzw’s die in groene technologieën willen investeren om te verwarmen, te koelen, te elektrificeren of hun processen energie-efficiënter te maken. 

Een mooi voorbeeld van vergroening is de investering van Bio-Essentials. Deze kmo ontwikkelt, produceert en verpakt cosmeticaproducten voor kleine en grote merken. De door hen geproduceerde zalven moeten opgewarmd en afgekoeld worden. Omdat het bedrijf veel belang hecht aan ecologische waarden, zocht het mengketels met een zo laag mogelijk energieverbruik. Dat resulteerde in op maat gemaakte ketels die niet alleen zuinig met energie omspringen maar ook het watergebruik drastisch verminderen. Voor deze investering ontving Bio-Essentials GREEN-investeringssteun van bijna 60.000 euro. 

Maak je bedrijf futureproof

Bart sluit af met een warme oproep: “Wil jij ook anticiperen op de ecologische maatregelen die nu snel op ons af zullen komen en wil je jouw bedrijf futureproof maken? Doe dan een beroep op een van onze gespecialiseerde VLAIO bedrijfsadviseurs, en bekijk of de ecologiesteun van VLAIO kan helpen jouw investeringen rendabel te maken. Wil je vooraf je businesscase scherpstellen? Ga dan aan de slag met de studiebureaus van de vergroenings- of waterscan.”

Delen: