Oproep City of Things 2025 gelanceerd
Wie zin heeft om een maatschappelijke uitdaging samen met andere actoren op een slimme, datagedreven manier aan te pakken, is bij City of Things aan het juiste adres. De nieuwe oproep 2025 werd net gelanceerd en binnenkort trappen we het co-creatietraject af met een online infosessie. Meer dan ooit zetten we in op implementatie en opschaling en staan samenwerking, openheid en interoperabiliteit centraal. Ontdek hier wat VLAIO voor jullie in petto heeft.

Wat is City of Things?
De Vlaamse Regering heeft de ambitie om Vlaanderen koploper te maken op het vlak van slimme en innovatieve regio’s. Een slimme regio zet data en technologie in als een middel om regionale of lokale maatschappelijke uitdagingen zoals mobiliteit, milieu, water, stadvernieuwing, inclusie, ... efficiënter en meer gebruiker-centraal aan te pakken door goed samen te werken binnen het ecosysteem. VLAIO zet binnen de Smart Region-werking in op het stimuleren van innovatie in het Vlaams ecosysteem door steun en advies aan actoren te voorzien met focus op datagedreven innovatie, matchmaking tussen vraag en aanbod mogelijk te maken en de uitrol van nieuwe toepassingen faciliteren of een impuls geven.
Eén zo’n instrument is de oproep City of Things die sinds 2018 jaarlijks door VLAIO georganiseerd wordt. Het doel is lokale besturen aan de slag te laten gaan met datagebaseerde oplossingen om maatschappelijke problemen aan te pakken. In 2025 schuiven we een licht aangepaste aanpak naar voren met aandacht voor focus en schaal.
Oproep 2025
De oproep heeft als doel een beperkt aantal grote projecten te steunen die complexe uitdagingen met een lokale impact willen aanpakken door innovatieve methoden of oplossingen te ontwikkelen en te implementeren, gebaseerd op data. Het uiteindelijke doel van deze projecten is implementatie in een grote groep Vlaamse besturen.
Vlaamse steden en gemeenten kunnen samen met andere actoren een aanvraag indienen. Enkel ondernemingen kunnen geen partner worden maar kunnen uiteraard – en dat is zelfs aan te raden – als onderaannemer bij het project betrokken worden. Nieuw is dat je als partner een meer of minder actieve rol kan kiezen: als deelnemer of als volger.
Welke resultaten verwachten we?
- Het doel is dat naar het einde van het traject toe, de projectpartners de slimme oplossing (de generieke versie of de versie met extra bouwblokken) aankopen en implementeren. De projecten moeten ook de mogelijkheid voorzien dat besturen die niet actief deelnamen aan het project (als deelnemer of volger) toch mee kunnen aankopen (raamcontract, groepsaankoop, …).
- Het is daarnaast ook de bedoeling het hele traject zo te documenteren en de gerealiseerde ‘producten’ zo te verspreiden dat na afloop van het project andere geïnteresseerde steden en gemeenten later hetzelfde kunnen gaan doen. Overdraagbaarheid is dan ook 1 van de selectiecriteria.
Wat hebben we te bieden?
- Een co-creatietraject met verschillende informatie- en inspiratiemomenten organiseren in samenwerking met KPMG.
- Een oproep in 2 fasen, zodat na de ideefase duidelijk is welke projectaanvragen het meest matuur en beloftevol zijn. In fase 2 zullen projectideeën die op de shortlist staan een volwaardige aanvraag kunnen uitwerken en indienen.
- Een aanzienlijke steunenveloppe (5 miljoen euro) om grote, ambitieuze projecten te kunnen steunen. Per project kan er 2 miljoen euro steun worden toegekend.
- De mogelijkheid om met de steun de externe expertise (juridisch, technisch, technologisch, financieel, projectmatig, …) die nodig is om van het project een succes te maken, bij de meest geschikte partij in te kopen en om een vlotte en duurzame implementatie mogelijk te maken.
- Naast de aankoop van externe ondersteuning kunnen door de projectpartners kosten gemaakt worden om personeel vrij te maken of aan te werven en komen eventuele investeringskosten die noodzakelijk zijn ook in aanmerking.
Belangrijke data voor wie mee wil doen
Noteer alvast 7 mei, 11 uur in je agenda (en schrijf je ook onmiddellijk in) voor de online infosessie. VLAIO zal de oproep toelichten en KPMG het co-creatietraject. Tijdens de infosessie of kort nadien, zullen de data van de overige sessies bekend gemaakt worden.
De volgende belangrijke datum is 8 september want dat is de deadline om je projectidee aan te melden. Dat doe je via het formulier dat beschikbaar is op onze website.
Projectideeën die op de shortlist komen, moeten vervolgens tegen 14 november uitgewerkt zijn en de partnerschappen moeten gevormd zijn.
De beslissing over welke projecten steun krijgen verwachten we begin 2026.
Meer info?
VLAIO City of Things
De oproepen City of Things van VLAIO willen steden en gemeenten kennis en ervaring laten opdoen met Smart City-toepassingen. Zo pakken ze maatschappelijke uitdagingen of noden op een slimme manier aan. In zo’n innovatietraject zetten lokale besturen dan bijvoorbeeld in op Internet of Things (IoT) of maken ze gebruik van open data. Vlaanderen toont zich zo meer en meer een slimme regio.