Pitchen voor dummies - 5 tips
Start it @ KBC, FINMIX panels, ontmoetingen met venture capitalists, … Als begeleider van een bedrijf of als jurylid woont VLAIO bedrijfsadviseur Hendrik Baudrez regelmatig dergelijke pitches bij.. “In de loop van de tijd heb ik al heel wat gehoord en gezien. Hele sterke pitches, maar ook hele zwakke. En erg vaak zie ik ondernemers dezelfde fouten maken. Wie weet helpen deze ‘tips voor dummies’ volgende ondernemers aan het nodige kapitaal om hun plannen waar te maken.”
Tip 1: Begin met jezelf voor te stellen
Hendrik Baudrez: “Het lijkt zo vanzelfsprekend en triviaal, maar ik kan de pitches niet meer op mijn handen tellen, waarin de bedrijfsleider vergeet zichzelf even kort voor te stellen. De spanning van het moment allicht. Maar toch, het komt onbeleefd over én het geeft toch een beetje aan, dat je er niet helemaal met je hoofd bij bent.”
Tip 2: You’re in it for the money, stupid
Hendrik Baudrez: “Even voor de hand liggend als de vorige tip, maar ook hier struikelen heel wat ondernemers. Maak op het eind van je pitch duidelijk waarvoor je gekomen bent: je wil zo en zoveel geld, dat ga je ermee doen en binnen deze termijn ga je dat aan je investeerders met die meerwaarde kunnen terug geven.”
Give the audience what it wants. In dit geval: je publiek luistert naar jouw verhaal om te beslissen om er geld in te investeren.
Tip 3: 10-20-30
Hendrik Baudrez: “Het filmpje van Guy Kawasaki circuleert al een tijdje op YouTube, maar ik raad het nog steeds iedereen aan omdat het zo herkenbaar is. Als Venture Capitalist is hij de geknipte persoon om te melden hoe het moet:
- Een presentatie mag niet meer dan 10 slides bevatten. Als je het daarin niet gezegd krijgt, is er sowieso iets mis.
- Een presentatie mag niet langer dan 20 minuten duren, zodat er ruimte overblijft voor vragen.
- De fontgrootte in je presentatie mag niet kleiner zijn dan 30 pt.
'In de beperking toont zich de meester', wist Goethe al. Ik ben het met hem én Guy Kawasaki eens.”
Tip 4: oefen, oefen, oefen
Hendrik Baudrez: “Oefen je pitch presentatie. Ook dat lijkt een overbodige tip, maar ik merk dat heel wat ondernemers denken dat wanneer ze de powerpoint zelf gemaakt hebben, ze hem ook vlot en vlekkeloos kunnen overbrengen. Quod non. Idealiter gebruik je bij je oefening een camera, zodat je meteen ziet hoe je overkomt op je publiek. Is dat niet mogelijk, timer en voice recorder zijn onontbeerlijk. Om te kijken of je er in de jou toegewezen tijd uitraakt. Om te luisteren waar je aarzelt, struikelt, twijfelt. Wie goed geoefend heeft, komt zelfzekerder aan de start. Zeker weten.”
Oefen je pitch presentatie. Ook dat lijkt een overbodige tip, maar ik merk dat heel wat ondernemers denken dat wanneer ze de powerpoint zelf gemaakt hebben, ze hem ook vlot en vlekkeloos kunnen overbrengen.
Tip 5: Bereid back-up slides voor
Hendrik Baudrez: “De details van je financiële plan horen vanzelfsprekend niet in je basispresentatie thuis. Maar wel verdient het aanbeveling om ze toe te voegen aan je slidedeck. Komen er dan tijdens de vragenronde specifieke financiële vragen – en geloof me, die komen er zeker – dan kan je makkelijk terugvallen op deze back up slides. Voordeel: iedereen kan je volgen én je toont dat je goed voorbereid bent.”
VLAIO tips voor ondernemers
Onze bedrijfsadviseurs geven je raad over alle aspecten van het runnen van een bedrijf. Lees hier hoe VLAIO en haar partners advies en ondersteuning op maat van jouw bedrijf bieden.
Met onze tips willen we jou als ondernemer inspireren en informeren. Je vindt alle VLAIO tips verzameld op www.vlaio.be/VLAIOtips.
Abonneer je hier op onze VLAIO nieuwsbrief en ontvang elke 2 weken de nieuwste tips rechtstreeks je mailbox.