Rijksinkoopsamenwerking uit Nederland op bezoek bij PIO
Jaarlijks ontmoeten PIO en Rijksinkoopsamenwerking elkaar voor een inspirerende kennisuitwisseling, afwisselend in België en Nederland. Dit jaar waren wij aan de beurt als gastheer. En waar beter dan in ons splinternieuwe Marie-Elisabeth Belpairegebouw in Brussel? Onze Noorderburen maakten met plezier de oversteek om onze werkplek én manier van werken beter te leren kennen. Benieuwd naar deze uitwisseling?
Rijksinkoopsamenwerking of RIS is een shared service organisatie binnen het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat onder andere de inkopen verzorgt voor zes verschillende ministeries.

Hot topics aan tafel: artificiële intelligentie in aankoop en regeldruk
De gespreksagenda zat goed gevuld met twee brandend actuele thema’s waar we als overheid vandaag niet meer omheen kunnen: “AI in inkoop” en “Regeldruk”.
AI in inkoop
We nodigden enkele experten van Het Facilitair Bedrijf (HFB) uit om de aanpak van de Vlaamse overheid toe te lichten. Rudi Strubbe nam ons mee in het verhaal van AI bij de aankoopcentrale: hoe kan artificiële intelligentie ons ondersteunen binnen het aankoopproces? Verder schetste Daan Lagast het beleidskader waarbinnen we met AI aan de slag kunnen. Ook in Nederland zit men niet stil en kijkt men naar de mogelijkheden van artificiële intelligentie binnen inkoop. Onze Nederlandse gasten konden de Vlaamse proactieve aanpak en experimenteerruimte op vlak van AI wel smaken. In Nederland ligt de klemtoon voorlopig nog wat méér op risicobeheersing.
Regeldruk
Ook het thema regeldruk stond op de agenda. Alexander Lemmens van HFB zoomde in op de hoeveelheid en verscheidenheid aan regels en procedures die van toepassing zijn of een impact hebben op overheidsopdrachten. Zo is er een tendens binnen de Europese Unie om overheidsopdrachten, als instrument, steeds méér in te zetten om uitvoering te geven aan het gevoerde EU-beleid. Een voorbeeld hiervan is de Clean Industrial Deal. Er is een duidelijke shift merkbaar van “hoe” publiek aankopen naar “wat” publiek aankopen. Ook onze Nederlandse buren kennen het fenomeen “regeldruk”. Ze hebben er zelfs een programma “Terugdringen Bureaucratie en Regeldruk Inkoopdomein Rijksoverheid” voor ingericht.
Praktijkervaringen uitwisselen
Afsluiten deden we door praktijkervaringen uit te wisselen over het gebruik van maximale waarde, minicompetities en aanbesteden onder de EU-drempels. Het was interessant om te zien hoe beide regio’s eigen accenten leggen.
Een blik achter de schermen
Na de inhoudelijke kennisdeling was het tijd voor ontspanning. Tijdens een rondleiding door het Belpairegebouw, verzorgd door Het Facilitair Bedrijf, konden onze Nederlandse collega’s met eigen ogen ontdekken waar wij elke dag aan de slag zijn. Een gesmaakt intermezzo!
Tot volgend jaar!
We kijken al uit naar de volgende editie van onze kennisuitwisseling - dan trekken wij richting Nederland. Benieuwd welke inzichten we daar opnieuw kunnen delen en opdoen!
