Save the date: conferentie Innovation Procurement
Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) organiseert op dinsdag 19 en woensdag 20 maart 2024 een internationale conferentie over innovatiegericht aankopen. Het PIO doet dit in nauwe samenwerking met het departement Economie, Wetenschap en Innovatie, de Europese Commissie en de European Innovation Council.
Een internationale conferentie tijdens het Belgische voorzitterschap van de raad van de Europese Unie vormt een unieke kans om aandacht op te eisen voor dit vaak nog onderbenutte innovatie-instrument. Tijdens de conferentie kunnen publieke aankopers, beleidsmakers en bedrijven uit binnen- en buitenland ervaringen uitwisselen over de theorie en de praktijk van innovatiegericht aankopen.
Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten toont aan dat de Vlaamse overheid sterk inzet op innovatiegericht aankopen. Na bijna 7 jaar sinds zijn ontstaan heeft PIO een gevalideerde methodologie uitgewerkt en meer dan 100 innovatieve projecten op poten gezet, binnen diverse sectoren en domeinen en met uiteenlopende partners. Het EU-Voorzitterschap 2024 vormt dan ook de ideale gelegenheid om de eerste ervaringen en resultaten van het programma te delen met de rest van Europa.
De conferentie maakt deel uit van de European Research and Innovation Week die drie 'events' aaneen schakelt:
- 18 maart (middag + avond): Opening of the Research and Innovation Week
- 18 maart (middag) – 19 maart 2024 (16:00) : EIC Summit 2024
- 19 maart (16:30) – 20 maart 2024 (14:30): Belgian EU Presidency Conference on Innovation Procurement
- 20 maart (14:30) – 21 maart 2024 (20.00): European Research and Innovation Days
De conferentie gaat door in Tour & Taxis, nabij Brussel-Noord.
Eind januari 2024 zal het programma (plenaire speeches, keynote en breakout werksessies) bekend zijn.
Interesse? Laat hier je emailadres achter (vergeet niet te bevestigen met de 'stay tuned' knop). We zullen je verwittigen van zodra je je kan inschrijven (wellicht eind januari).
'Innovation procurement' oftewel innovatiegericht aankopen staat al enige tijd op de Europese agenda. En terecht. Het is een potentieel krachtig beleidsinstrument om innovatie te stimuleren en aldus bij te dragen tot performantere overheden, competitievere bedrijven en het oplossen van maatschappelijke problemen.