Screen Flanders investeert twee miljoen euro in 12 nieuwe films en series

Publicatiedatum

Screen Flanders investeert 2 miljoen euro in 12 nieuwe audiovisuele producties. Deze producties zullen 18.046.542 euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven spenderen in het Vlaamse Gewest, goed voor een economische hefboom van 9,02 per geïnvesteerde euro. De steunbedragen binnen deze oproep variëren tussen 40.000 euro en 390.000 euro per project.

Zondag de Negenste © Kris Dewitte & Panenka

Vijf films en zeven series

Vijf speelfilms krijgen binnen deze oproep steun: Coup de Foudre, Foley Man, Kartonnen Dozen en Zondag de Negenste, en de internationale fictiefilm Frontera. Verder steunt het economisch fonds ook zeven fictieseries: de fictieseries Badgast en Breendonk en de animatieserie Meneer Papier seizoen 2. De andere vier gesteunde fictieseries zijn internationale coproducties: Dag en Nacht seizoen 2, Kugel, Surface en Verlangen.

Van de 12 ondersteunde producties zijn er zeven projecten majoritair Vlaams en vijf minoritair Vlaams of Belgisch. 

Welke films krijgen steun?

  • 1

    Spaans-Vlaamse speelfilm over jodensmokkel

    Frontera is een Spaans-Vlaamse speelfilm over jodensmokkel uit Frankrijk via de Pyreneeën tijdens WOII en het Franco-regime. Miguel Ibáñez Monroy en Gerard Giménez schreven het scenario, Judith Colell regisseert. Naast een aantal Vlaamse rollen en Vlaamse crew, zal de volledige post-productie en soundtrack in Vlaanderen afgewerkt worden. Frontera is een productie van Crespeth Films (ES) in coproductie met het Vlaamse Bulletproof Cupid, en wordt gesteund door het Spaanse ICAA en het Catalaanse ICEC. De publieke tv in Spanje (RTVE) en Catalonië (3CAT) zijn aan boord, Filmax verzorgt de internationale sales.

  • 2

    Vlaamse misdaadfilm

    Vlaamse misdaadfilm, geschreven door Christophe Dirickx met Indra Siera als regisseur (zijn filmdebuut). De film is gebaseerd op de Franse misdaadroman ‘Le monte charge’ van Frédéric Dard, een film noir die zich afspeelt tijdens één veelbewogen en dramatische nacht waarin een misdadig plan doorkruist wordt door een onverwachte en overweldigende ontmoeting. Coup de Foudre is een productie van Eyeworks Film & TV Drama, in coproductie met het Nederlandse Phanta Film. Kinepolis Film Distributie zal de film uitbrengen in de Benelux. 

  • 3

    Liefdesverhaal van een geluidsman en stemactrice

    Deze fictiefilm van Frank Van Passel (scenario en regie) vertelt het liefdesverhaal van een jonge geluidsman bij de publieke radio en een veelbelovende stemactrice. Hun wegen kruisen in het iconische Flageygebouw in mei 1940, net voordat de tumult van de naderende oorlog hun realiteit binnendringt. Jonge talenten Jef Hellemans en Femke Vanhove vertolken de hoofdrollen, naast o.a. Arieh Worthalter, Peter Van Den Begin, Els Dottermans en Koen De Bouw. Foley Man is een productie van Lompvis, in coproductie met Caviar, Beluga Tree en Sunny Pictures (NL). Kinepolis Film Distributie verdeelt de film in de Benelux.

  • 4

    Verfilming van het gelijknamig boek van Tom Lanoye

    Verfilming van het gelijknamige boek uit 1991 van Tom Lanoye, uitgegroeid tot een evergreen in de Nederlandstalige literatuur. Bavo Defurne en Yves Verbraeken schreven het scenario en regisseren de film die zich afspeelt in een jongenscollege midden de jaren zeventig, waar Tom, een opvallend kleine, bebrilde jongen met een grote bek, ernaar streeft binnen de honderd dagen zijn liefde te verklaren aan Z., zijn klasgenoot, sportheld en vriend. Kartonnen Dozen is een productie van Lecter Scripted & Docu, Minds Meet en Altitude100.

  • 5

    Unieke benadering tussen fictie en documentaire

    “Alles is vergeten en vergeven”. Zondag de Negenste is een fictiefilm van Kat Steppe (scenario en regie), met in de hoofdrollen Josse De Pauw, Peter Van Den Begin, Kristien De Proost en Frank Lammers. De film kent een unieke benadering tussen fictie en documentaire: een deel van de opnames vonden plaats in een werkend woonzorgcentrum waar mensen met Alzheimer leven, en die zo deel worden van dit fictief verhaal. Voor de film werd er gedraaid in België, Frankrijk en Ierland. De productie is in handen van Panenka, in coproductie met VRT en het Nederlandse Isabella Films. Streamz en Proximus hebben de SVOD-rechten, Paradiso zal de film verdelen.

Welke series krijgen steun? 

  • 1

    Nederlands-Vlaamse fictieserie over de afdeling kindergeneeskunde

    Nederlands-Vlaamse fictieserie over de afdeling kindergeneeskunde in hetzelfde moderne ziekenhuis als het eerste seizoen. Het decor wordt opgebouwd in de Lites Studio's in Vilvoorde. Dag en Nacht seizoen 2 is een productie van Lemming Film NL, in coproductie met Lemming Film België, VRT en Avrotros.

  • 2

    Spinoff van de serie Shtisel over een ultraorthodoxe Joodse familie in Jeruzalem

    De internationale fictieserie Kugel is een spinoff van het populaire Shtisel. Een coproductie van Abot Hameiri (ISR) met Menuetto Film als Vlaamse coproducent. Yehonatan Indurski schreef de serie, Erez Kan El regisseert. De opnames vonden plaats in de Antwerpse joods-orthodoxe wijk, met een voornamelijk Vlaamse crew. Fremantle verzorgt de internationale sales.

  • 3

    Serie over een twintig jaar oude vermissingszaak

    Franse fictieserie naar de gelijknamige roman van Olivier Norek (Michel Lafon Publishing) over een twintig jaar oude vermissingszaak aan de oevers van een klein onderwater gelopen dorp. Laura Smet, Tomer Sisley en Théo Costa-Marini vertolken de hoofdrollen. Marie Deshaires, Catherine Touzet, Laura Piani en Gaëlle Bellan schreven het scenario, Slimane-Baptiste Berhoun (Vortex) regisseert de serie. De onderwater-opnames vinden plaats bij Lites. Surface is een productie van het Franse Quad Drama in coproductie met Anga Productions, Panache Productions, La Compagnie Cinématographique & Nadcon Film (DE) voor France Télévisions, met steun van CNC en de Région Occitanie in Frankrijk. Newen Connect verzorgt de internationale sales.

  • 4

    Duits-Belgische fictieserie

    Duits-Belgische fictieserie van Fandango Film und TV Produktions en Velvet Films, over hoe een passionele ontmoeting tussen Marie en Luis al snel overschaduw wordt door Luis'' seksverslaving. Silke Eggert en Sebastian Ladwig schreven het scenario, Bettina Oberli regisseert de serie. Voor deze productie werkt men met een grote Vlaamse crew. Verlangen werd ontwikkeld door Fandago voor het Duitse televisienetwerk WDR, onderdeel van de publieke omroep ARD.

  • 5

    Vlaams-Nederlandse fictieserie die zich afspeelt in Terschelling

    Een Vlaams-Nederlandse fictieserie van productiehuis Gardner & Domm, onderdeel van Vlaams productiehuis De Mensen. De serie is geschreven door Mathias Claeys, Sophie Jans en Luuk van Bemmelen, in een regie van Filip Lenaerts en Sander Brants. Tom Waes speelt de hoofdrol. De opnames vinden plaats op het Waddeneiland Terschelling in Nederland. VRT, KRO-NCRV en Pupkin zijn de coproducenten. De serie zal uitgezonden worden door VRT 1 en NPO. 

  • 6

    Vlaamse fictieserie in en rond het Fort van Breendonk

    Met deze Vlaamse fictieserie voor VRT 1 debuteert Kevin Janssens als scenarist en regisseur, in tandem met Filip Lenaerts. Breendonk speelt zich af in en rond het Fort van Breendonk in 1942 en is geïnspireerd op waargebeurde feiten. Een productie van Gardner & Domm, onderdeel van Vlaams productiehuis De Mensen, in coproductie met VRT. Newen Connect verzorgt de internationale sales.

  • 7

    Animatieserie voor kinderen

    Animatieserie voor kinderen gebaseerd op de populaire boeken van illustratrice Gerda Dendooven en schrijversduo Elvis Peeters. Jos Verlooy en Nicole van Bael schreven het script, Ben Tesseur en Steven De Beul regisseren de serie. Koen De Graeve verzorgt de stem van Meneer Papier. Meneer Papier seizoen 2 is een productie van het Vlaamse Mockingbird Productions in coproductie met Griekenland. Bevestigde zenders zijn Ketnet in Vlaanderen, Avrotros in Nederland en ERT in Griekenland.

Meneer papier, gebaseerd op de populaire boeken van illustratrice Gerda Dendooven en schrijversduo Elvis Peeters
 

Wat is Screen Flanders?

Screen Flanders is een initiatief van VLAIO in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Het vult sinds 2012 de culturele steun van het VAF aan met broodnodige economische ondersteuning die via VLAIO ter beschikking wordt gesteld. Belgische én buitenlandse producties kunnen via een Belgische (co)producent tot 400.000 euro terugbetaalbare steun krijgen. In ruil hiervoor dient men een veelvoud (de ‘hefboom’) aan structurerende uitgaven te doen in het Vlaamse Gewest. Hierdoor kan in Vlaanderen aan kennisopbouw gedaan worden en kan de sector groeien.

 

Delen: