In Sint-Niklaas betaal je voortaan met Sengzen

Publicatiedatum
Vanaf 19 maart betaalt Sint-Niklaas met Sengzen: digitale munten met een échte geldwaarde, die je nadien kan uitgeven bij de lokale handels- en horecazaken. Geen beter moment dan het R-Oh-de Loperweekend, op 19 en 20 maart, om het gloednieuwe systeem van stadsmunten officieel te lanceren. Met de Sengzen is Sint-Niklaas één van de koplopers binnen de Vlaamse centrumsteden. Wie op één of andere manier mee bouwt aan het ‘Oh zo verrassend Sint-Niklaas’ dat de bestuursploeg voor ogen heeft, wordt beloond met de Sengzen. Een win-win voor de inwoners, voor de stad én voor de lokale economie.
2 personen die met Sengzen betalen
©Stad Sint-Niklaas

Nieuwe stadsmunt

Sint-Niklaas wacht al een tijdje op haar nieuwe stadsmunt. Eind 2018 werd het idee geopperd door verschillende inwoners, verenigingen en ondernemers tijdens één van de ‘Slimme Stad’ -ateliers. Achter de schermen werd met tal van experten gewerkt om het concept, het juridische luik, de financiering, de technologie en de communicatie op rails te krijgen. Midden december ‘21 konden inwoners ideeën aanbrengen voor de naam van de nieuwe stadsmunt: de Sengzen, of het Sint-Niklase dialect voor geld, haalden het met voorsprong in de peiling. De realisatie kwam er in het kader van het EFRO-project 'De Sint-Niklase stadsmunt', waarvoor de stad 117.218 euro Europese steun ontving.

Op 19 maart was het zover. Dan werden er voor het eerst Sengzen verdiend en uitgegeven. In het nieuwe systeem kan elke Sint-Niklazenaar die zijn steentje bijdraagt aan het ‘Oh zo verrassend’ Sint-Niklaas van morgen Sengzen verdienen. Dit kan bijvoorbeeld door je fiets te laten graveren, deel te nemen aan boomverdeelacties, actief deel te nemen aan participatietrajecten, door langs te komen bij evenementen … Op die manier zal de stad maar liefst 240.000 EUR rechtstreeks in de lokale economie pompen. Ook de handels- en horecazaken dragen hun steentje bij, want wie lokaal koopt met euro’s zal een stuk van het aankoopbedrag terugkrijgen in Sengzen. De verdiende Sengzen kan je nadien enkel in Sint-Niklaas spenderen bij deelnemende lokale handelaars, maar ook bij verschillende stadsdiensten zoals het cultuurcentrum, het museum, de bib, het zwembad …

Inspiratie voor lokale besturen

In andere steden, zoals Gent en Tongeren, bestaan gelijkaardige initiatieven, al zijn die een pak kleinschaliger begonnen. Met een sterke basis van 6.500 actieve Oh-kaart gebruikers en het engagement van ondertussen 125 deelnemende handelaars, heeft Sint-Niklaas alle troeven in handen om snel na de lancering te gaan opschalen.

 

Sander Van Parijs

Sengzen zijn uniek in Vlaanderen. Met de uitwerking gingen we niet over één nacht ijs. Sint-Niklaas combineert heel slim twee succesverhalen en tekent zo het pad uit voor andere lokale besturen in Vlaanderen. Sint-Niklaas zorgt met de Sengzen voor een echt vliegwiel. Hoe meer het gebruikt wordt, hoe beter het zal werken en hoe meer terugstroomt naar de lokale economie. Slim en efficiënt!

Sander Van Parijs
vzw Muntuit

Sengzen-app

Wie Sengzen wil beginnen sparen, kan de Sengzen-app downloaden of de webversie gebruiken via www.app.sengzen.be . Registeren kan via een mailadres of telefoonnummer.

Voor de lancering van de stadsmunt werd ook de nieuwe mascotte, Klaas, ontwikkeld die de gids doorheen het hele Sengzen-avontuur wordt. Hij demonstreert in het instructiefilmpje alle verschillende stappen, maar toont ook leuke adresjes om Sengzen te verdienen, geeft nieuwe spaartips en moedigt aan om de stad proper en veilig te houden… 

Wie minder thuis is in de digitale wereld, kan terecht bij het stedelijke Digipunt. De medewerkers helpen je daar op weg met de Sengzen app. Heb je toch liever een fysieke kaart om Sengzen te sparen? Dan kan je die aanvragen aan de infobalie van het stadhuis en in Stationsstraat 11.  

Delen: