Smart City Tremelo pakt vervuiling en overstroming aan met slimme sensoren
Slimme sensoren
De Laak splitst zich ter hoogte van Aarschot af van de Demer, en mondt ten noordwesten van Werchter in de Dijle uit. Twee keer per jaar worden aan de hand van schepstalen analyses van de oppervlaktewaters uitgevoerd. Die metingen zijn nuttig, maar onvoldoende om trends in kaart te brengen. Lozingen of vervuilingspieken worden niet waargenomen, en ook om kort op de bal te spelen bij droogte of wateroverlast zijn de metingen niet voldoende.
Het smart city project Monitoring van de Laak zet daarom sensoren in om de waterkwaliteit en het waterniveau van de Laak permanent te monitoren. In Tremelo en Begijnendijk zijn twee vaste meettoestellen geïnstalleerd langs de Laak. Op basis van de verworven data en inzichten kunnen gerichte beleidsacties uitgewerkt worden.
Smart city project
Met de oproep City of Things moedigen we steden en gemeenten aan om met een slimme oplossing te komen voor maatschappelijke uitdagingen. Evy Dooms (VLAIO): "Het project van Tremelo paste perfect in de oproep. We vonden het ook positief dat Tremelo een naburige gemeente én een intercommunale in hun partnerschap heeft opgenomen zodat er al zeker een breder draagvlak gecreëerd kan worden. Binnen het ecosysteem Smart Cities, werd ook de Vlaamse Open City Architectuur opgericht en Tremelo is mee gestapt in het co-creatietraject rond ‘water’". Momenteel loopt er een nieuwe oproep City Of Things voor lokale besturen.