Smart Retail Dashboard traject afgerond met raamcontract
Na het uitwerken van een proof of concept en het doorlopen van een uitgebreide marktverkenning binnen Lokaal Digitaal wordt het traject nu afgerond. Lokale besturen kunnen druktedata afnemen via een raamcontract van de Vlaamse overheid.
Smart Retail Dashboard: wat was dat ook weer?
Steden en gemeenten staan wat betreft hun handelskern steeds voor nieuwe uitdagingen. De grootste uitdaging is wellicht het leefbaar houden van de detail- en retailhandel in de binnenstad. Het is noodzakelijk dat lokale besturen kunnen beschikken over een kwaliteitsvolle dataset. In 2019 sloegen imec en VLAIO de handen in elkaar om een – de titel verraadt het al – een data-dashboard uit te werken met relevante informatie over de activiteiten in de (handels)kernen van gemeenten.
Resultaten en vervolg
De opdracht voor de ontwikkeling van een proof of concept werd gegund aan een consortium van Geosolutions, Telenet en Cake. Er werd samen met een aantal pilootgemeenten een dashboard ontwikkeld dat op basis van het mobiel netwerk van Telenet en de bestedingsdata van Cake inzicht gaf in de handelskern. Binnen het project werd ook een businessmodel-analyse uitgevoerd die een aantal uitdagingen blootlegde bij het vinden van een haalbare prijssetting voor zowel ontwikkelaars als lokale besturen. Na de proof of concept werd daarom beslist het traject verder te laten lopen binnen Lokaal Digitaal en na te gaan of er schaal kon worden gevonden waardoor de prijs naar beneden zou gaan.
Smart Retail Dashboard & Lokaal Digitaal
Na de verschillende stappen in de analyse, lijkt het op dit moment niet opportuun om een nieuwe opdracht in de markt te zetten. Uit het voortraject en de businessmodel-analyse binnen Lokaal Digitaal, blijkt dat er vandaag geen aanbod op de markt beschikbaar is dat het evenwicht houdt tussen de diepgang die sommige use cases vereisen en betaalbaarheid voor lokale besturen.
Tijdens het traject bleek wel dat het voor lokale besturen mogelijk is om binnen Perceel 2 van het bestaande raamcontract “Telecomcontracten 2023” van de Vlaamse overheid op basis van Orange-data meer inzicht te krijgen in de lokale handelscontext, aspecten van mobiliteit, het succes van evenementen, drukte en veiligheid. Deze informatiepagina van Lokaal Digitaal licht op een laagdrempelige manier toe welke soorten rapporten er te verkrijgen zijn binnen dit aanbod, samen met een grootorde van prijs. Je vindt er ook het eindrapport van het Lokaal Digitaal-traject waarin een aantal standaard use cases terug te vinden zijn, met hun bijhorende functionele, technische en data-vereisten.
Nieuwe data-standaard lokale economie
Parallel is er in kader van de City of Things-projecten Sincr en DAKS een nieuwe OSLO-standaard Lokale Economie tot stand gekomen. Deze standaard stelt overheden in staat om met hun leveranciers heldere afspraken te maken over de semantische inhoud van data die in toepassingen gebruikt worden. We raden dan ook aan om bij nieuwe opdrachten rond datagedreven economisch beleid, het toepassen van deze semantische standaard op te nemen. Voor vragen hierover kan je terecht bij het Smart Region Office.
Aan de slag
Het aanbod binnen het bestaande raamcontract biedt een interessante en laagdrempelige manier om (ook voor besturen met een beperkte capaciteit op dit onderwerp) met data aan de slag te gaan. De OSLO-standaard Lokale Economie vormt verder een belangrijke, nieuwe schakel bij het inzetten van data op dit thema.
Naar een slimme Vlaamse regio
VLAIO, Agentschap Binnenlands Bestuur en Digitaal Vlaanderen werken samen om de ambitie van de Vlaamse regering te realiseren en van Vlaanderen de Europese koploper te maken op het vlak van slimme regio’s. Meer hierover op vlaanderen.be/smart-region-office.