Sneltesten bij essentiële bedrijven

Publicatiedatum
Voor werknemers van essentiële bedrijven zullen 40 000 sneltesten ter beschikking gesteld worden. Het gaat om bedrijven die voor de bevoorrading van onder meer voedsel, elektriciteit en geneesmiddelen zorgen. Hiermee wordt de continuïteit in die bedrijven gegarandeerd.
Teststokje wordt uit de verpakking gehaald

Kritische functies

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits kondigde een sneltestenbeleid bij essentiële bedrijven aan. In een eerste fase zijn er 40 000 testen beschikbaar voor 20 000 werknemers van een 50-tal bedrijven. Het gaat om bedrijven in bijvoorbeeld de elektriciteitssector, kernenergie, de havens, de farmaceutische sector, de (petro)chemische sector en de voedingsindustrie. 

Werknemers in een kritische functie die een hoogrisicocontact hebben, worden getest op dag 1. Als dat resultaat negatief is, kan hij of zij aan de slag blijven, maar moet ondertussen in de privésfeer wel in quarantaine gaan. Drie dagen later volgt een nieuwe sneltest en op dag 7 volgt een PCR-test. Als de werknemers op een van de testen positief test, moet hij of zij onmiddellijk in isolatie.

Essentiële bedrijven

Door met sneltesten en een strikt protocol te werken, wordt de continuïteit in die bedrijven gegarandeerd. Het gaat om bedrijven die essentieel zijn voor bijvoorbeeld de bevoorrading van voedsel, elektriciteit, geneesmiddelen, … De werkgever zal aan de werknemers die volgens deze strategie worden getest een attest afleveren waarop staat dat zij een kritische functie uitvoeren in een essentieel bedrijf. Met dit attest kan de werknemer de woon-werkverplaatsing doen.

 

Meer info? 

Meer info en het gebruikersprotocol van dit pilootproject vind je op de pagina "Pilootproject sneltesten bij essentiële bedrijven".

Mailen kan naar sneltesten@vlaio.be

 

 

Delen: