STEM-academie prikkelt tieners in vijf gemeenten van het Neteland

Publicatiedatum

Een STEM-academie in elke gemeente. Een streefdoel van Vlaanderen om zo kinderen en jongeren kennis te laten maken met toekomstgerichte competenties buiten de vaste schooluren. Diverse organisaties gaan deze uitdaging mee met VLAIO aan. Ook lokale besturen zelf trekken aan de kar. Zo organiseren de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar een brede waaier aan STEM-activiteiten in het Neteland. Via hun intergemeentelijke samenwerking bouwen ze op die manier mee aan economie, onderwijs en maatschappij.

De laatste drie jaar ontwikkelde het partnerschap twaalf interactieve naschoolse STEM-trajecten in de vijf gemeenten van het Neteland voor kinderen van het vijfde leerjaar in het lagere onderwijs. De transitieprioriteiten circulaire economie, digitalisering, energie en klimaat waren hun leidraad bij de invulling van de workshops tijdens deze trajecten.

De STEM-academie in Neteland koos daarbij voor een zeer inclusieve aanpak. Alle kinderen werden door hun eigen leerkracht aangesproken om deel te nemen. De workshop van Neteland STEM-land vonden ook altijd plaats in het vertrouwde schoolgebouw. En dat blijkt te renderen: het partnerschap bereikte het voorbije jaar maar liefst 65% van de elfjarige kinderen in de regio.

Neteland STEM-land is een consortium van partners die samen een lans breken en projecten opzetten om STEM meer onder de aandacht te brengen. De vier O’s maken deel uit van de samenwerking: overheid, ondernemers, onderwijs, onderzoek. Daardoor creëren we een echt ecosysteem waarin een kruisbestuiving kan plaatsvinden.

Lieven Janssens
voorzitter STEM-partnerschap en samenwerkingsverband Neteland

Vanaf 2024 wil Neteland nog bijkomende stappen in haar STEM-partnerschap zetten. Het werft een coördinator aan die nog meer de aansluiting tussen onderwijs en economie zal maken. Alle details over STEM in het Neteland lees je in deze folder en op www.regioneteland.be/STEM.

Een mooie samenwerking over gemeentegrenzen heen

De gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar vormen al lang een politiezone, maar werken ook op andere domeinen structureel samen. Ondertussen al op 44 thema’s. Het begint en eindigt dus zeker niet bij STEM. Noem hun samenwerkingsverband Neteland gerust een pionier in regiovorming.

Neteland getuigde over haar beproefde wijze van samenwerken tijdens een webinar van de VVSG op 23 november. In dat webinar werden de kansen en mogelijkheden tot intergemeentelijk samenwerken op het vlak van economie verkend. Benieuwd naar de inzichten van deze online sessie? Presentatie en opname vind je op deze webpagina van de VVSG.

 

Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM)

Vlaanderen wil het draagvlak voor technologie, innovatie en wetenschap bij elke burger blijven verruimen. Het is immers van groot belang dat iedereen mee kan in een steeds verder ontwikkelende maatschappij. Heel wat organisaties gaan dan ook met tieners aan de slag om de vaardigheden en attitudes uit Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM) na de schooluren of in de vrije tijd verder aan te wakkeren. Het leidt hopelijk tot een grotere instroom in STEM-onderwijs en doorstroming naar STEM-functies in het werkveld.

Benieuwd naar wat er rond STEM gebeurt in jouw stad, gemeente of regio? Op de website van Technopolis vind je een kalender met alle activiteiten van de STEM-academies.

Als regisseur verbindt VLAIO de diverse initiatieven rond STEM om tot duurzame samenwerkingen te komen. Ontdek er meer over op www.vlaio.be/STEM of stel jouw vraag aan STEM@vlaio.be.

 

Delen: