Steun voor 11 projecten die ondernemingen in stads- en dorpscentra houden

Publicatiedatum
Minister van Economie Jo Brouns wil Vlaamse steden en gemeenten ondersteunen om niet-hinderlijke ondernemingen in de stads- en dorpscentra te houden. Verschillende projecten voor leegstandsbeheer, verweefcoaching en/of projectregie van leegstaande sites krijgen daarom een subsidie voor drie jaar. Deze projecten richten zich op het verweven van economische activiteiten met wonen, recreatie, gemeenschapsvoorzieningen, … . In totaal wordt 1.466.746,34 euro voorzien voor 11 projectaanvragen van steden en gemeenten. VLAIO staat in voor de opvolging en begeleiding van deze projecten.
Bron: Sterrebuilding

Motor voor groei 

Economische activiteiten en ondernemerschap zijn altijd de motor geweest voor de groei van stads- en dorpskernen. Veel starters, kleine maakbedrijven en lokale kmo’s zijn op zoek naar goed gelegen en betaalbare plaatsen om te ondernemen. Onder druk van de vastgoedlogica worden vrijgekomen leegstaande bedrijfssites echter vaak omgevormd tot monofunctionele woongelegenheden. Bestaande bedrijfsgebouwen raken daardoor ingesloten door woonfuncties en productieve ruimtes worden verdreven naar de rand van de stad of bedrijventerreinen. Die bedrijventerreinen moeten weliswaar ruimte kunnen bieden aan grotere bedrijven die hinder genereren door hun activiteiten of transportbewegingen. 

Daarom ondersteunt de Vlaamse Regering na een projectoproep 11 lokale besturen om ruimte voor economische functies in het woonwerkweefsel te houden. Minister voor Economie Jo Brouns lanceerde een oproep voor drie projecttypes: verweefcoaching, leegstandsbeheer en projectregie. De projecten verweven economische activiteiten met bijvoorbeeld wonen en recreatie. Deze mix verhoogt de leefbaarheid, bevordert ruimtelijk rendement, en vormt de buurt door bijvoorbeeld kansen te creëren voor innovatieve productieactiviteiten en circulaire economie. 

Verweefcoaching

Beringen, Willebroek en Gent krijgen steun voor het aanstellen van een verweefcoach. Een verweefcoach neemt een bemiddelende positie in tussen bedrijven, de buurt en het lokaal bestuur. Het doel? Bedrijvigheid in het woonwerkweefsel houden. De verweefcoach werkt aan een goede verstandhouding, begeleidt bedrijven in hun groeitraject en stuurt locatiebeslissingen in functie van de buurt en het beleid. In Gent gaat het om een uitbreiding van het huidige takenpakket van de bestaande verweefcoach. In Willebroek combineert de verweefcoach de taken met projectregie.

Leegstandsbeheer

Lokale besturen die inzetten op leegstandsbeheer krijgen beter zicht op de leegstaande bedrijfsruimten op hun grondgebied. Door de link te leggen naar matchmaking krijgt de leegstandsbeheerder ook beter zicht op de marktvraag, de ondernemingen die het lokaal bestuur wil en kan aantrekken en hoe begeleiding naar de juiste vestiging mogelijk wordt. 

De intercommunales Leiedal en SOLVA gaan zo’n leegstandsbeheer uitwerken voor de steden en gemeenten in hun werkingsgebied. Daarnaast krijgen ook de gemeente Kapellen en de steden Hasselt en Turnhout steun.

Projectregie

Via projectregie kunnen lokale overheden grote leegstaande bedrijfssites in het binnengebied van een dorp of stad omvormen naar werklocaties in een verweven context. Net deze sites kunnen ruimte bieden aan economische functies en buurtvoorzieningen. Tegelijkertijd zorgen ontharding, vergroening en ontpitting voor een ruimtelijke meerwaarde. De gemeente Ruiselede krijgt een subsidie voor projectregie, Willebroek combineert dit met verweefcoaching.

Delen: