Steun voor vier TETRA projecten rond zorg en gezondheid

Publicatiedatum
De Vlaamse Regering maakt 1,6 miljoen euro vrij voor vier projecten van hogescholen en universiteiten die kennisoverdracht rond vernieuwing in de zorg stimuleren.

TETRA oproep Zorg en Gezondheid

In het najaar van 2021 lanceerde Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) een TETRA oproep Zorg en Gezondheid. De doelgroep voor die oproep waren Vlaamse hogescholen en universiteiten die praktijkgericht onderzoek rond zorg en gezondheid uitvoeren in nauwe samenwerking met Vlaamse ondernemingen of non-profitorganisaties. De vier projecten die steun krijgen via deze oproep zijn nu bekend.

Innovatie in de zorg 

De oproep kadert binnen het impulsprogramma ‘Innovatie in gezondheid en zorg’. Dat programma onderneemt acties om behoeften rond technologie in de zorg- en gezondheidssector te detecteren en nieuwe technologie en toepassingen sneller op de markt te brengen. Bij een TETRA project staan hogescholen, ondernemingen en zorginstellingen in nauw contact, waardoor de kennisvertaling- en implementatie sneller en efficiënter verloopt. 

Maatschappelijke impact

De projecten hebben een maatschappelijke meerwaarde. Allen zetten ze in op verbeteringen, vernieuwingen, of transformaties in de zorgsector en de zorgactiviteiten. Daarnaast ondersteunen ze ook de onderwijsopdracht van de uitvoerders, en zorgen ze voor een duidelijke meerwaarde voor studenten die afstuderen in deze opleidingen.

Kennisdeling via Blikopener

De projecten vormen ook de basis voor een versterkte dienstverlening van de Vlaamse hogescholen aan ondernemingen en non-profitorganisaties. Via het project Blikopener stellen meer dan 2000 onderzoekers van Vlaamse hogescholen hun opgebouwde kennis en expertise ter beschikking. Dat betekent dat ook ondernemingen of non-profitorganisaties die niet direct bij de projecten betrokken zijn, gebruik kunnen maken van de resultaten.  

Overzicht gesteunde projecten

Projecttitel Hoofdaanvrager en uitvoerder(s) Beschrijving/doel 
Van cure naar care Howest - Campus Brugge Station BST5
VUB - Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Chronische Zorg
 
Van cure naar care focust op vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg bij Vlaamse zorgorganisaties. Het project wil de competenties hierrond vergroten (kennis, vaardigheden en attitudes) en de integratie verbeteren. 
Immersive Mental Health Thomas More – Mobilab
Thomas More - Toegepaste Psychologie
 
Immersive Mental Health zet in op het gebruik van immersieve technologie (bijvoorbeeld virtual reality) en biofeedback binnen de zorgsector.  Biofeedback meet lichaamssignalen met sensoren. 
reCURE - een roadmap naar slimme herbruikbare kwaliteitszorg UAntwerpen - Departement Productontwikkeling
UGent - Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
 
reCURE wil toeleveranciers van niet-invasieve medische textielproducten handvaten bieden om een succesvolle transitie van wegwerp naar herbruikbare alternatieven te realiseren in de complexe waardeketen van de zorgsector.
XRehab Hogeschool West-Vlaanderen
Universitair Ziekenhuis Gent
 
XRehab wil de integratie van XR-toepassingen zodanig faciliteren dat ze veel meer ingezet zullen worden voor revalidatie, en zo bijdragen aan een efficiënter en meer gepersonaliseerd revalidatieaanbod.

Delen: