Succesvolle herontwikkeling industriesite voorhaven Oostende
De voormalige industriële site aan de Baelskaai in de voorhaven van Oostende werd herontwikkeld via een brownfieldconvenant. Langs de Baelskaai wisselen woonblokken en commerciële ruimtes elkaar af en zijn doorsteken naar het centraal park voorzien. Burco Coast herontwikkelde de site. VLAIO stond in voor de coördinatie en de administratieve opvolging van dit brownfieldconvenant.
Herbestemming Oosteroever
De terreinen en bedrijfsgebouwen aan de Hendrik Baelskaai bevinden zich langs de Oosteroever van het Visserijdok en maakten deel uit van het voormalige industriële weefsel in de voorhaven van Oostende. De laatste decennia werd de link van dit industriële weefsel met de haven steeds kleiner, met leegstand tot gevolg. Sinds de eeuwwisseling werden een aantal initiatieven genomen om het ruimere gebied aan de Oosteroever te herbestemmen en uit te bouwen als stedelijk ontwikkelingsgebied.
Brownfieldconvenant 'Baelskaai'
Om de herontwikkeling van deze verouderde en verontreinigde site te faciliteren, werd begin 2014 een brownfieldconvenant gesloten tussen Burco Coast (J. De Jaegher), OVAM, AGHO (Haven Oostende), de stad Oostende en de Vlaamse Regering. Het brownfieldconvenant bracht de betrokken overheidsinstanties en private partners samen en omschreef de belangrijkste afspraken en ambities voor de sanering en herontwikkeling, overeenkomstig de PPS-overeenkomst tussen de ontwikkelaar en het havenbedrijf. Op die manier kon de complexe problematiek van een brownfield vlotter aangepakt worden. Daarnaast bood het convenant verschillende voordelen op administratief-juridisch en financieel vlak.
Hoe ziet het terrein er nu uit?
De oude industriële gebouwen werden gefaseerd gesloopt. Op verschillende plaatsen werd de bodem gesaneerd, in fases en afgestemd op de herontwikkeling. Voor de ontwikkeling van het volledige bouwblok tussen de Hendrik Baelskaai, de Victorialaan, de Fortstraat en de Liefkemorestraat werd een inrichtingsplan uitgewerkt, waarbij de gebouwen ingepland worden rondom een centraal groen parklandschap van meer dan 1 hectare. Een groot deel van de nieuwe gebouwen en van het centraal park is intussen afgewerkt of in opbouw. Langs de Baelskaai worden de woonblokken afgewisseld met commerciële ruimtes en worden enkele doorsteken naar het centraal park voorzien.
Dit project zet sterk in op duurzaamheid. Het centrale groene park doet dienst als rustpunt en publieke ontmoetingsruimte. De Victorialaan werd aangelegd volgens het concept van een stadsrivier, waarbij regenwater in een brede centrale goot wordt opgevangen en langzaam natuurlijk kan infiltreren in de bodem. Bij de gebouwen wordt gebruik gemaakt van duurzame technieken, met o.a. collectieve verwarming via een warmtenet met warmtekrachtkoppeling.
De verdere realisatie van zowel de resterende bebouwing als de publieke ruimte zal de komende jaren stapsgewijs gebeuren, volgens de goedgekeurde plannen.
Waarom brownfieldconvenanten?
Verwaarloosde, onderbenutte en vaak verontreinigde sites (zogenaamde ‘brownfields’) vinden moeilijk een nieuwe invulling. Tegelijkertijd wordt het alsmaar moeilijker om geschikte en betaalbare ruimte te vinden om te ondernemen. Via een brownfieldconvenant krijgen ontwikkelaars en investeerders financiële, juridische en organisatorische voordelen bij de (her)ontwikkeling van braakliggende en onderbenutte bedrijventerreinen. Zo moet geen open ruimte aangesneden worden, en kunnen verloederde omgevingen opnieuw nuttig ingezet worden om te werken, te wonen, en te leven.
14e oproep brownfieldconvenanten (deadline 1e evaluatieperiode)
Momenteel staat de 14e oproep ‘Brownfieldconvenanten’ nog open tot 8 november 2024. Aanvragen die ingediend worden voor 26 april kunnen worden beoordeeld in de eerste evaluatieperiode.
Lees meer: Brownfields bieden kansen om nieuwe werkplekken en woonbuurten te creëren