Toegankelijke handel en horeca voor jong en oud, met of zonder beperking
Een toegankelijke winkel, restaurant of café verhoogt het comfort voor iedereen. Het laat elke burger toe om zelfstandig zijn boodschappen te doen, te shoppen, te genieten van een drankje of een hapje en vrienden te ontmoeten. Wie werk maakt van toegankelijkheid investeert in de toekomst. Het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen of Inter biedt graag advies en ondersteuning.
Inter is een onafhankelijk expertisecentrum in toegankelijkheid en ontwerpen voor iedereen. Het is ook de beleidsuitvoerende partner van het toegankelijkheidsbeleid van de Vlaamse overheid. Zo geeft Inter in haar publicaties ‘toegankelijkheid van winkels’ en ‘toegankelijkheid van restaurants en cafés’ bijvoorbeeld handige richtlijnen en tips aan uitbaters, ontwerpers en eigenaars van handelspanden en horecazaken.
Samenwerken met gemeenten
Net als economie is toegankelijkheid een transversaal thema. Je vindt raakvlakken met heel wat beleidsdomeinen en diensten van een gemeente. Inter voert voor een stad of gemeente regelmatig losse opdrachten uit in advisering, beleidsondersteuning, vorming of onderzoek. Lokale besturen die nauwer met Inter willen samenwerken, kunnen een convenant ondertekenen met gunstige tarieven. Een kleine 120 gemeenten deden dat al. Benieuwd hoe je als stad of gemeente met hen kan samenwerken? Je leest het op deze website van Inter.
Partner in de kijker
Samenwerken tussen organisaties die ondernemingen ondersteunen. Het maakt echt een verschil. Inter lichtte daarom op 14 september 2023 haar activiteiten toe aan steden en gemeenten tijdens een ‘Partner in de kijker’-sessie van de VVSG. Presentaties en partnerfiches van deze sessies vind je op deze webpagina’s van de VVSG.
Samen voor sterk ondernemen
Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities. Je leest er meer over op www.vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen.