Van ondernemend idee tot realisatie: 5 gouden hulplijnen

Publicatiedatum
Je vermoedt dat er een ondernemer in je schuilt? Je hebt een vaag of zelfs concreet idee? En je hebt hulp nodig om vooruit te geraken? Een indrukwekkende lijst van organisaties, instellingen, verenigingen, professionals en meer staan klaar om je als gemotiveerde student of jongere te begeleiden. Een overzicht.

Scholen en steden

In 9 studentensteden (Brugge, Kortrijk, Gent, Aalst, Geel, Antwerpen, Leuven, Hasselt en Genk) groepeerden (met steun van EFRO en Vlaamse middelen) non-profit en profitorganisaties, instellingen in het hoger onderwijs, bedrijven, jeugd- en studentenverenigingen zich. In samenwerking met de stad helpen ze je vooruit met workshops, netwerkmomenten, begeleiding, advies en coaching.

Heel wat instellingen binnen het hoger onderwijs bieden extra ondersteuning aan ondernemende studenten. Geprikkeld door het ondernemerschap, maar liever in gezelschap? Als student aan de Arteveldehogeschool kan je veilig instappen in de coöperatie Artepreneur.

Zin om ervaring op te doen in het buitenland? Via Erasmus voor jonge ondernemers doe je het onder de vleugels van een ondernemer met een klein bedrijf. 

SOS ondernemers

Het jeugdhuis

Verrassend misschien, maar ook in 31 Vlaamse jeugdhuizen staan er gemotiveerde medewerkers voor je klaar om jou en een brede groep jongeren doelbewust te prikkelen, uitdagingen te geven en te begeleiden in het realiseren van al je ideeën. Een netwerk van organisaties en ondernemers versterken die ondersteuning.

Lijkt de stap naar het opzetten van een eigen onderneming je nog iets te groot? Bij jeugdhuizencoöperatie Haven cvba kan je als jongere experimenteren met je project en zo op een veilige manier de levensvatbaarheid van je onderneming testen.

De culturele en creatieve sector

Vlaanderen kent verschillende organisaties die de culturele en creatieve sectoren ondersteunen in hun ondernemerschap: 

  • Bij Het Cultuurloket kan je als creatieve ondernemer terecht met vragen over het zakelijke en juridische aspect.
  • Flanders DC ondersteunt en promoot de design- en modesector
  • De Flanders Game Hub voor de gamesector
  • Seeds and Growth for Media voor de media- en audiovisuele sector
  • De experts bij platform Kopiloot staan dan weer klaar met advies en geven in een begeleidingstraject hun kennis en expertise door.

Bekijk de volledige lijst elders op deze website.

Financiële ondersteuners

Kan je met je eigen centen alles bekostigen of is het nodig om extra middelen te zoeken? In de VLAIO subsidiedatabank vind je de belangrijkste subsidies en financieringsmaatregelen van de provinciale, Vlaamse, federale en Europese overheden. Verder helpen de accountmanagers je bij het zoeken naar financierings- en subsidiemogelijkheden, zoals achtergestelde leningen en risicokapitaal.

Wedstrijden

Een absolute must: hou de wedstrijden voor starters en ondernemers in de gaten. Winnen doe je sowieso: een prijs, maar vaker nog concrete hulp om je project verder vorm te geven. Coaching, feedback op je idee, je plan of je aanpak, workshops rond relevante thema’s, een meet & greet met andere starters, ervaren ondernemers en investeerders… Allemaal ontzettend nuttig!

Natuurlijk zijn er daarnaast nog tal van organisaties en initiatieven die openstaan voor iedere potentiële ondernemer. Een paar voorbeelden?

  • Failing Forward zijn leerrijke avonden met échte verhalen van ondernemers
  • GO4Business, Start!, Bryo Stand Up voor studenten bieden workshops en individuele begeleiding.
  • Bryo laat je het hele startproces doormaken in een groep van peers.
  • De Sociale Innovatiefabriek biedt ondersteuning bij een innovatieve oplossing voor een maatschappelijke uitdaging.
  • Maak werk van je zaak voor werkloze jongeren geeft een rugzakje met 500 euro aan opleidingsbudget om je ondernemerscompetenties te versterken én een Syntra-coach die je begeleidt in de opmaak van een ondernemingsplan.

Alles is laagdrempelig en gratis of bijna gratis dankzij financiering vanuit de Vlaamse overheid.

Meer weten? Ontdek hier het volledige aanbod.

 

Heb jij ook een droom, innovatief idee of groots plan? Ontdek tijdens de ‘Week van de Mogelijkheden’ hoe je ermee aan de slag kan. Van 19 tot 25 maart organiseren we tal van activiteiten om jouw ondernemersgeest aan te wakkeren. Surf snel naar www.weekvandemogelijkheden.be en ontdek meer dan 100 activiteiten, verspreid over heel Vlaanderen.

 

Delen: