Vanaf 15 augustus gaan twee oproepen kernversterking opnieuw open

Publicatiedatum
Op maandag 15 augustus 2022 opent de tweede indieningsronde in de oproep duurzame bereikbaarheid van de kernen en de oproep premies verfraaiing en verduurzaming handelspanden. Twee andere oproepen bij Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) blijven permanent openstaan tot eind november. Bereid je goed voor en dien één of meerdere projecten in voor jouw stad of gemeente.

Duurzame bereikbaarheid (15/08-15/09)

De minder goede bereikbaarheid van de kernen voor consumenten, of minstens de perceptie daarover, speelt in het nadeel van deze kernen. Met de oproep duurzame bereikbaarheid van de kernen wil VLAIO gemeenten ondersteunen in hun investeringsprojecten die de bereikbaarheid van hun handelskern verbeteren (openbare werken, routebegeleiding, parkeerbeleid …).

Een eerste indieningsperiode in deze oproep liep eerder al van 1 mei tot en met 1 juni 2022. Een herwerkt projectvoorstel uit die eerste periode kan de gemeente opnieuw indienen.

Premies handelspanden (15/08-15/09)

Er is Vlaamse cofinanciering mogelijk als de gemeente op basis van een eigen reglement aan handelaars of eigenaars een premie toekent voor investeringen aan een handelspand. De mogelijke investeringen hebben als doel gevelverfraaiing, vergroening en verduurzaming, meervoudig ruimtegebruik (op de bovenverdiepingen), enz. De gemeente kan ook zelf andere premies voor investeringen aan handelspanden voorstellen.

Een eerste indieningsperiode in de oproep premies verfraaiing en verduurzaming handelspanden liep liep eerder al van 1 mei tot en met 1 juni 2022. Een herwerkt projectvoorstel uit die eerste periode kan de gemeente opnieuw indienen.

 

Belangrijk: Een reglement wordt door de gemeenteraad goedgekeurd. Raakt deze beslissing niet meer tijdig op de agenda van een gemeenteraad? Voeg dan een beslissing van het college van burgemeester en schepenen aan de aanvraag toe. Binnen een redelijke termijn na de indiening van het project bezorg je dan het goedgekeurd reglement aan VLAIO.

 

Andere oproepen

Momenteel is er bij VLAIO ook steun voor de aankoop en transformatie van leegstaande of vrijkomende handelspanden. Doorlopend tot en met 1 december 2021 kan de gemeente een subsidie van dertig procent aanvragen.

Wil de gemeente een kernwinkelgebied, een winkelarm gebied of detailhandelszone afbakenen? Ten laatste op 30 november 2022 kan je steun bij VLAIO aanvragen voor een dergelijk planningsinitiatief. Lees alles over de steun voor opmaak planconcepten integraal handelsvestigingsbeleid.

 

Belangrijk: Denkt jouw stad of gemeente nog vrij kort voor de uiterste indieningsdatum van deze twee oproepen een project in te dienen? Verwittig VLAIO dan zo snel mogelijk. Zo kan de goedkeuring en de budgettering van jouw project vlot verlopen.

 

Bereid je goed voor

Op 15 maart 2022 organiseerde VLAIO een eerste korte toelichting over deze oproepen (herbekijk deze toelichting op ons Youtube kanaal). Vijf weken later volgde een inspiratiesessie voor gemeenten die een project willen indienen in een van deze oproepen. Herbekijk de presentaties van de inspiratiesessie. Blijf je met vragen zitten? Stel via dit formulier jou vraag over de oproepen kernversterking. VLAIO neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vlaamse Veerkracht

De Vlaamse Regering reserveert voor deze vier oproepen middelen uit het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’. VLAIO voert de communicatie, selectie, opvolging en controle ervan uit. De Vlaamse Regering en VLAIO dragen zo mee bij aan de versterking van de bedrijvige kernen in Vlaanderen.

Delen: