Verlenging steunzones Genk, Turnhout en Zaventem-Vilvoorde

Publicatiedatum

De termijn van de drie Vlaamse steunzones (of ‘ontwrichte zones’) wordt met 24 maanden verlengd. Binnen deze zones kunnen kmo’s een vermindering op de loonkost krijgen bij het creëren van extra jobs. Grote ondernemingen kunnen dit alleen als ze in een gemeente liggen die opgenomen is in de regionale steunkaart. 

Wat is een steunzone? 

Steunzones of ‘ontwrichte zones’ zijn gebieden die zware economische klappen kregen en dus tijdelijk economisch ‘ontwricht’ zijn. Met deze steunmaatregel wordt extra tewerkstelling beloond in die zones. Bedrijven die er investeren kunnen gedurende twee jaar per extra gecreëerde job een vrijstelling van 25% op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing krijgen als dit het gevolg is van een investeringsproject. Deze maatregel zorgt voor een onmiddellijke korting op de loonkosten van 4 tot 5%. De job moet minimaal drie jaar (kmo's) of vijf jaar (go's) behouden blijven.  

In Vlaanderen zijn drie steunzones erkend als gevolg van zware economische problemen in het verleden: 

  • De steunzones rond Genk als gevolg van de sluiting van Ford met einddatum 31/10/2022
  • Rond Turnhout als gevolg van problemen i.v.m. Philips en Heinz met einddatum 31/10/2022
  • Rond Machelen-Zaventem als gevolg van vele kleinere sluitingen en saneringen met einddatum 31/05/2026

Verlenging van de steunzones

In 2022 besliste de federale regering principieel om alle steunzones te verlengen met 2 jaar. In afwachting van de publicatie in het Belgisch Staatsblad konden bedrijven intussen wel een aanvraag indienen, maar werd aangeraden om te wachten met de toepassing van de vrijstelling in deze steunzones. Nu de publicatie in het Belgisch Staatsblad een feit is, kan deze vrijstelling retroactief toegepast worden. Meer informatie over de aanvraagprocedure vind je in de subsidiedatabank

De nieuwe einddatum voor Genk en Turnhout is 31/10/2024 en voor Machelen-Zaventem 31/05/2028.

Wat verandert nog?

Naast de verlenging wijzigen nog een aantal zaken:

  • De vorige steunzones dateren van 2018. Nu zijn alle wijzigingen van de bedrijventerreinen, brownfieldconvenanten en businesscenters opgenomen t.e.m. 30/08/2023.
  • Het onderscheid in de bijlagen van het K.B. tussen groep A (enkel grote ondernemingen) en groep B (kmo’s en grote ondernemingen) is niet langer noodzakelijk. In plaats daarvan wordt verwezen naar de regionale steunkaart. Op Geopunt wordt dit onderscheid voor het gebruiksgemak wel nog weergegeven. Wil je weten of jouw bedrijf in een steunzone ligt? Je kan de steunzones op Geopunt hier raadplegen.
  • De bedrijventerreinen, brownfieldconvenanten en businesscenters die tot meerdere steunzones behoren, worden integraal toegewezen aan de bijlage van de langstlopende steunzone (i.c. Zaventem-Vilvoorde).
Steunzones in 2018 en 2022

Delen: