Verplichte registratie van helpers en werkende vennoten vanaf 1 juli

Publicatiedatum

Vennootschap of zelfstandige in de bouw- of schoonmaaksector? Vanaf 1 juli 2024 moet jij jouw helpers en werkende vennoten registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). 

Tablet

Wie moet je registreren?

Vanaf 1 juli 2024 moet je, als vennootschap of zelfstandige in de bouw- of schoonmaaksector, helpers en werkende vennoten registreren in de KBO.

Helpers

Een helper helpt of vervangt een zelfstandige in België; en dat zonder arbeidsovereenkomst. 

Uitzonderingen: meewerkende echtgenoten, ongehuwde helpers jonger dan 20 jaar en toevallige helpers hoef je niet te registreren.

Werkende vennoten

Een werkende vennoot is een aandeelhouder van de vennootschap, die in België een activiteit uitoefent in de vennootschap. Deze activiteit wordt uitgevoerd als zelfstandige.

Opmerking: mandatarissen kunnen ook werkende vennoten zijn, als ze operationele activiteiten uitvoeren boven op hun bestuurlijke activiteiten.

Wanneer en hoe registreer je helpers en werkende vennoten?

Voor de start & 15 dagen na stopzetting

Voordat een helper of een werkende vennoot bij jouw onderneming in de bouw-of schoonmaaksector komt helpen of werken, moet je hen registreren in de KBO. Als er helpers of werkende vennoten actief waren in jouw bedrijf voor 1 juli 2024, dan geldt een overgangsperiode. Je hebt tot 31 december 2024 om hen registreren.

Verlaat een helper of werkende vennoot jouw bedrijf? Dan moet je hun gegevens binnen de 15 dagen in de KBO aanpassen.

Registratie via My Enterprise

Je registreert jouw werkende vennoten en helpers gratis via My Enterprise. Hoe je dat precies doet, ontdek je in deze handleiding van FOD Economie. 

Problemen?

Heb je problemen met de inschrijving van jouw helpers en werkende vennoten? Neem contact op met de KBO-helpdesk via helpdesk.kbo@economie.fgov.be of via +32 2 277 64 00.

Delen: