Vertegenwoordigers van de slimme regio tonen zich opnieuw in Barcelona

Publicatiedatum

De Smart City Expo World Congress in Barcelona was van 5 tot 7 november 2024 de hoogmis voor iedereen die bouwt aan datagedreven oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Bedrijven en overheden uit de slimme regio Vlaanderen waren er goed vertegenwoordigd. Ook een aantal collega’s van VLAIO namen deel. Ontdek welke fijne vaststellingen we er deden, wat ons inspireerde, waar we verder op kunnen werken en meer.

Een sterk ecosysteem in Vlaanderen dat steeds groter wordt

Er was weerom een grote delegatie vanuit Vlaanderen afgezakt naar Barcelona. Het sterkt Nils Walravens, Adviseur Smart Region Office van VLAIO, dat het ecosysteem rond datagedreven beleidsvoering in Vlaanderen goed uitgebouwd is. En dat ecosysteem wordt ook steeds groter. Ook nu waren er bedrijven en lokale besturen bij die voor de allereerste keer aan het congres deelnamen. Het belang en de uitdagingen van het werken met data kunnen we zo steeds breder verspreiden. 

Op de Belgische stand - opgezet door Flanders Investment & Trade in samenwerking met hun Waalse tegenhanger AWEX – toonden vele Vlaamse bedrijven hun producten en diensten. We zien meer en meer betaalbare oplossingen op de markt komen. De publieke sector kan daardoor efficiëntere dienstverlening bieden en complexe problemen beter aanpakken. Recent stelde VLAIO de sectorfederatie Agoria aan om die matchmaking tussen overheden en bedrijven nog beter te faciliteren.

De juiste schaal voor projecten en initiatieven

Kleinere en landelijke steden en gemeenten hebben het soms nog moeilijker om in te tekenen op het datagedreven denken. Het kwam tijdens meerdere sessies ter sprake. De gemeente Lennik bracht bijvoorbeeld een gesmaakte getuigenis. De correcte schaal vinden voor een project of initiatief dat goed afgestemd is op de doelstellingen die men wil bereiken, lijkt cruciaal. Door de uitdaging goed te definiëren, en die te durven herbekijken, kan vaak een klein pilootproject veel meer in beweging zetten dan de zoektocht naar een brede, structurele oplossing.

Grondig analyseren welke steun geschikt is

Binnen de nieuwe samenwerking tussen Agoria en VLAIO werd een eerste internationaal Business Forum georganiseerd in Barcelona. Boeiende projecten deelden hun ervaringen rond het samenbrengen van de nodige fondsen om een complexe doelstelling te bereiken. Heel vaak was een hecht partnerschap tussen overheden en bedrijven noodzakelijk. Duidelijk was dat heel wat verschillende steuninstrumenten beschikbaar zijn, maar een grondige analyse van de meeste geschikte steun zeker relevant is. Zo inspireerde de stad Gent met haar toelichting over het vormgeven van een fonds om 87 projecten te financieren binnen de Europese missie 100 Smart & Climate Neutral Cities. Een ander initiatief dat bleef hangen is de Smart Cities Marketplace van de Europese Commissie. Dit initiatief richt zich expliciet op kleinere en middelgrote lokale besturen. Het ondersteunt hen bij het uitwerken van een project én gaat mee op zoek naar investeerders om dit te realiseren. Zo is er al voor bijna 700 miljoen euro geïnvesteerd in slimme en duurzame projecten. Samen met de VVSG onderzoeken we of hier ook muziek in zit voor een aantal ideeën die leven bij Vlaamse besturen met minder capaciteit en/of middelen.

Innovatief aanbesteden strategisch inzetten

Tijdens ander sessies op de beursvloer merkten we dat innovatief aanbesteden nog te weinig strategisch ingezet wordt door overheden. Al in interactie gaan met bedrijven in de voorbereiding van zo’n innovatieve overheidsopdracht kan zeker, mits voldoende transparantie en onder de juiste omstandigheden. Het kan alleen maar bijdragen aan de meerwaarde van de uiteindelijke oplossing voor een maatschappelijke uitdaging. Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) bij VLAIO voorziet alvast begeleiding en steun voor overheden die op deze wijze aan de slag willen gaan.

 

Naar een slimme Vlaamse regio

De drie Vlaamse entiteiten Agentschap Binnenlands Bestuur, Digitaal Vlaanderen en VLAIO werken samen om de ambitie van de Vlaamse regering te realiseren. Het wil van Vlaanderen de Europese koploper maken op het vlak van slimme regio’s. Meer hierover op vlaanderen.be/smart-region-office.

 

Delen: