Vlaams minister Hilde Crevits en Antwerps burgemeester Bart De Wever ontdekken de succesformule van chemie-incubator BlueChem
Incubator voor duurzame energie
Maandag brachten minister voor Economie en Innovatie Hilde Crevits en Antwerps burgemeester Bart De Wever een bezoek aan BlueChem. Ze maakten er kennis met de gespecialiseerde labo-infrastructuur en de beloftevolle innovatieprojecten rond duurzame chemie en circulaire economie.
BlueChem is de incubator voor duurzame chemie, gevestigd op de ecologische bedrijvenzone Blue Gate Antwerp, vlakbij de grootste geïntegreerde chemiecluster van Europa. In het gebouw, dat voldoet aan de hoogste duurzaamheidsnormen, vinden start-ups en scale-ups de juiste accommodatie en dienstverlening op maat om hun veelbelovende innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst succesvol te laten doorgroeien tot op industriële schaal.
BlueChem biedt intussen onderdak aan 20 bedrijven en organisaties, waaronder 12 ambitieuze start-ups en scale-ups actief in uiteenlopende domeinen van duurzame chemie en life sciences. Van het hergebruik van CO2 als waardevolle grondstof tot circulaire waterzuivering, van nieuwe recyclagetechnieken voor kunststoffen tot vooruitstrevende nanotechnologie voor medische toepassingen, van procesinnovaties die zorgen voor een lager energie- en grondstoffengebruik in de chemie- en farmasector tot de ontwikkeling van duurzame voeding voor mens en dier.
Nanotechnologie en 3D-printing
Allegro is de jongste aanwinst in BlueChem en wil een oplossing bieden voor kraakbeenletsels als gevolg van artrose. De biotech start-up ontwikkelt daarvoor grensverleggende nanomaterialen via 3D-printing. Die piepkleine deeltjes zorgen ervoor dat het beschadigde weefsel zich snel in zijn oorspronkelijke staat kan herstellen. Momenteel zijn er in de incubator nog slechts zes laboruimtes beschikbaar. Daarvoor lopen onderhandelingen met enkele geïnteresseerde start-ups en zelfs een internationale speler in de speciaalchemie die in BlueChem een Europees R&D-hoofdkwartier wil uitbouwen.
Europese hotspot voor duurzame chemie
De innovatiekracht van BlueChem krijgt ook internationale weerklank. Inopsys, een groeibedrijf dat waardevolle metalen als zink en palladium uit industrieel proceswater recupereert, kan op interesse rekenen van farmabedrijven in Ierland en Zwitserland. Het Israëlische MeaTech 3D werkt vanuit een foodlab in BlueChem aan de optimalisatie van smaak en textuur van duurzame vleesalternatieven. Vorige maand kwam ook de ambassadeur van Zwitserland op bezoek om mogelijke samenwerkingen met de Zwitserse chemie en farma te bestuderen. Zo groeit de reputatie van BlueChem als een van de Europese hotspots voor duurzame chemie.
“Met deze BlueChem-incubator zetten we weer een stap dichter bij de klimaattransitie van de chemiesector. Bedrijven zullen er samen innovaties ontwikkelen die bijvoorbeeld zorgen voor minder uitstoot of minder verspilling van grondstoffen. Ook het ontwikkelen van biogebaseerde producten biedt nog heel wat mogelijkheden. Het is belangrijk dat de handen in elkaar geslagen worden voor de duurzame omslag van de sector. In Antwerpen vindt de chemie van de toekomst plaats.”
BlueChem is een netwerk
BlueChem is niet enkel een state-of-the-art gebouw, het is vooral een uniek innovatienetwerk. Met het BlueChem Kickstart Fund biedt de stad Antwerpen bedrijven in BlueChem financiële steun bij hun labo-inrichting. Met Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen, en VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) kan BlueChem rekenen op waardevolle wetenschappelijke expertise. Gerenommeerde partnerbedrijven als Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS en Vopak bieden start-ups dan weer een directe toegang tot de internationale chemiesector.
Bovendien groeit het innovatieve ecosysteem rond duurzame chemie en materialen. Naast BlueChem bouwt UAntwerpen momenteel de pre-incubator BlueApp en in de haven is met het NextGen District een bedrijvenzone voor pioniersprojecten in circulaire economie in ontwikkeling. Triple Helix, een start-up uit BlueChem, is in de running om er een van de eerste pilootinstallaties te bouwen voor de chemische recyclage van polyurethaanschuim. Zo kan dit materiaal, onder meer gebruikt in matrassen en isolatie, veel meer circulair ingezet worden.